Οι… υπεύθυνοι τούς προέτρεπαν να πιουν χιόνι και να πάνε στα γύρω σπίτια για τουαλέτα και τρόφιμα
Το εφταήμερο ταξίδι του Υπερσιβηρικού, που διασχίζει το ένα τρίτο της Γης, θα έμοιαζε με… σχολική εκδρομή σε σύγκριση με όσα έζησαν στην Οινόη περίπου 800 επιβάτες, που εγκλωβίστηκαν επί 20 ώρες μέσα στα παγωμένα τρένα στη μέση του πουθενά, χωρίς φαγητό και νερό, αλλά με περίσσια την αδιαφορία των υπευθύνων!
Αρχικά στο πρώτο τρένο έσπασε η «ποδιά» από το χιόνι και σταμάτησε μεταξύ Λιβαδειάς και Τιθορέας, όπου οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Όμως, το θρίλερ μόλις τότε άρχιζε για τους 300 επιβάτες του επόμενου δρομολογίου της αμαξοστοιχίας Ιntercity 56, από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.
Έπειτα από καθυστερήσεις λόγω του προηγούμενου τρένου, η αμαξοστοιχία έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Οινόη, όπου ακινητοποιήθηκε λόγω καιρού. Το ίδιο συνέβη και με την αμαξοστοιχία 55, που ερχόταν από Θεσσαλονίκη, με τους επιβάτες των δύο τρένων να περνούν εφιαλτικές ώρες αναμονής και να προσπαθούν να βρουν βοήθεια μέσω μηνυμάτων στα social media.
Αυτό έγινε στις 4 χθες τα ξημερώματα, όταν έφτασαν λεωφορεία για να παραλάβουν τον κόσμο, τον οποίο μετέφεραν στην Αθήνα στις 9 το πρωί! Οπως καταγγέλλουν οι επιβάτες, όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν καμία βοήθεια και παρέμεναν εγκλωβισμένοι χωρίς θέρμανση και εφόδια. Μάλιστα, όταν ρωτούσαν τους ανθρώπους της αμαξοστοιχίας τι να κάνουν, τους απαντούσαν να πιουν… χιόνι και να χτυπήσουν στα γύρω σπίτια για τουαλέτα και τρόφιμα, λες και βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη! Η ταλαιπωρία δεν είχε τέλος, ώσπου τελικά το πρωί άνοιξε ένα μαγαζί και άφησε κάμποσους επιβάτες να μπουν μέσα για να ζεσταθούν, ενώ όσοι δεν δέχτηκαν να γυρίσουν στην Αθήνα επιχείρησαν να πληρώσουν ρεφενέ για να μισθώσουν λεωφορεία για Θεσσαλονίκη. Όμως, η Τροχαία δεν επέτρεπε να τους προσεγγίσει όχημα.
«Είκοσι ώρες ήμασταν μέσα εγκλωβισμένοι, δεν υπήρχε στο κυλικείο καθόλου φαγητό, τελικά έφερε η Αστυνομία φαγητό, πρώτα για τα μωρά και μετά για εμάς. Στο τέλος δεν υπήρχε ούτε νερό!» περιέγραψε μια επιβάτιδα.
«Ζήτησαν από εμάς, αν έχει κάποιος φαγητό, να το φέρει στο κυλικείο για να το μοιράσει στους υπολοίπους», «Μας άδειασαν έξω στο κρύο για να μην έχουν ευθύνη» είναι κάποιες από τις μαρτυρίες επιβατών. Στο μεταξύ, όταν ακινητοποιήθηκε έξω από τη Λιβαδειά λόγω βλάβης η πρώτη αμαξοστοιχία (54), έσπευσε για βοήθεια άλλη μηχανή για να την τραβήξει.
Όμως, έπεσε με ορμή πάνω της, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα, οι δύο μηχανοδηγοί και εννέα επιβάτες, τους οποίους δεν μπορούσαν να παραλάβουν ασθενοφόρα, καθώς ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν!
Έπειτα από αυτό το μπάχαλο, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ζήτησε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αποζημιώσει με 1.000 ευρώ τους επιβάτες των τριών δρομολογίων, κάτι που η εταιρία αποδέχθηκε.