Εκτίμησε ότι οι απώλειες στο πεδίο των μαχών θα είναι «βαριές» και απείλησε με «σκληρές» κυρώσεις τη Μόσχα
Όλο και δυναμώνει ο ήχος από τα τύμπανα πολέμου που ακούγεται ξανά εδώ και μέρες στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προβλέπει πως μια ρωσική εισβολή στη χώρα δεν θα αργήσει.
«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προειδοποιώντας παράλληλα πως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, δεν θα έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.
Την ίδια ώρα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, στη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Σε ακόμα μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς, νυν και πρώην αξιωματούχους, τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες καθ’ υπαγόρευση της Μόσχας, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετήθηκαν είναι και δύο εν ενεργεία βουλευτές, οι Τάρας Κόζακ και Ολεγκ Βαλόσιν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έλαβαν από την FSB, τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, την εντολή να στρατολογήσουν «νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προετοιμαστούν να αναλάβουν τον έλεγχο της κυβέρνησης και των υποδομών της χώρας με μια ρωσική δύναμη κατοχής». Το Κρεμλίνο, πάντως, επιμένει να χαρακτηρίζει «δυτικές προβοκάτσιες» τα περί επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα στρέφει το βλέμμα στις μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις που ετοιμάζει.
Περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες θα λάβουν μέρος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στις ρωσικές αυτές ασκήσεις στον Ατλαντικό, στον Αρκτικό, στον Ειρηνικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο. Βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση «ναυτικών, αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων» και η αντιμετώπιση των «απειλών» από θαλάσσης και αέρος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Τη στιγμή που η ένταση με τις δυτικές δυνάμεις έχει κορυφωθεί πάντως, η Μόσχα προγραμματίζει και κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και την Κίνα, που σύμφωνα με την Τεχεράνη θα αρχίσουν σήμερα, Παρασκευή. Κάπου ανάμεσα στο μπρα ντε φερ των δύο ισχυρών, πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χθες ότι δεν υπάρχουν «μικρές» εισβολές, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον Μπάιντεν που είπε πως η αντίδραση των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από το «μέγεθος» της κίνησης του Πούτιν.