«Σκευωρία συγκάλυψης» του σκανδάλου Novartis και της λίστας Λαγκάρντ αποκαλύπτει το OCCRP
Ρεπορτάζ-κόλαφος για την προσπάθεια στοιχειοθέτησης σεναρίου «σκευωρίας» με στόχο τη συγκάλυψη τόσο του σκανδάλου Novartis όσο και της λίστας Λαγκάρντ δημοσίευσε το δίκτυο Ερευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), με αφορμή την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορουμένης, επειδή κάλυψε δημοσιογραφικά τις δύο υποθέσεις. Κόλαφος, όμως, είναι το ρεπορτάζ και για την ανελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.
«Ενώ η Novartis συμφώνησε το 2020 να πληρώσει 347.000.000 δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβιάσεις του νόμου περί διαφθοράς στο εξωτερικό, με τον οποίο αναγνώρισε ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Ελληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους, η ίδια η Ελλάδα έκανε ελάχιστα ώστε να λογοδοτήσουν η ελβετική φαρμακευτική εταιρία και οι αποδέκτες των δωροδοκιών» αναφέρει αρχικά το ρεπορτάζ του δικτύου και συνεχίζει: «Αντίθετα, αφαιρέθηκε η υπόθεση από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε τη Novartis και κορυφαίους Ελληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί. Επιπλέον, η Τουλουπάκη κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας σε άλλη υπόθεση και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία εναντίον της».
Φορολογικά αδικήματα
Στη συνέχεια το OCCRP υπενθυμίζει πως σε ρεπορτάζ της τον Δεκέμβριο του 2012 «η Παπαδάκου ανέφερε ότι ένα από τα ονόματα στη λίστα (σ.σ.: Λαγκάρντ) ήταν αυτό μιας υπαλλήλου εταιρίας που ανήκει στον ίδιο Ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία που την έχει καταγγείλει. Ανέφερε επίσης ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε ερευνηθεί στις ΗΠΑ για φορολογικά αδικήματα. Σε απάντηση, ο επιχειρηματίας μήνυσε την Παπαδάκου για συκοφαντική δυσφήμηση στο Λονδίνο και κέρδισε την υπόθεση το 2014, αφού η δημοσιογράφος δεν μπόρεσε να ορίσει δικηγόρους ώστε να την εκπροσωπήσουν. Χρόνια αργότερα η δημοσίευση της λίστας πυροδότησε κοινοβουλευτική έρευνα, στην οποία η Παπαδάκου κατέθεσε για οκτώ ώρες και η οποία ολοκληρώθηκε με την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε».
Το ερευνητικό δίκτυο αναζήτησε, φυσικά, την κυρία Παπαδάκου, η οποία δήλωσε σχετικά πως στοχοποιήθηκε επειδή έκανε «ρεπορτάζ για άτομα στη λίστα Λαγκάρντ και επειδή ήμουν μάρτυρας στην κοινοβουλευτική έρευνα».
Στο ρεπορτάζ του δικτύου επισημαίνεται ακόμη πως, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και πως η ελληνική Δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. «Γι’ αυτό κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε την υπόθεσή της παραδεκτή πριν από έναν χρόνο» συμπληρώνεται.
Συγκλονιστικό είναι και το καταληκτικό συμπέρασμα του δικτύου για τη χώρα μας: «Η υπόθεση εναντίον της Παπαδάκου μπορεί να είναι ένα παράδειγμα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έπεσε πέντε μονάδες στη βαθμολογία για την ελευθερία του Τύπου, μόνο το 2020».
Μαρία Παναγιώτου