Πάνω από 5 ώρες είχαν καταλάβει το Σύνταγμα οι Πακιστανοί!

Τα μεταδεδομένα σε 14 βίντεο δείχνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε αφ’ υψηλού τη μαζικότερη παραβίαση της νομοθεσίας

Από τον Μάνο Μεϊμαράκη

Περισσότερες από πέντε ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση χιλιάδων Πακιστανών στην πλατεία Συντάγματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να παριστάνει ακόμα ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από δεκάδες βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δεν συνέβησαν ποτέ.

Η ΕΛ.ΑΣ επίσης, όπως όλα δείχνουν, παρακολουθούσε αφ’ υψηλού τη μαζικότερη παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να παρέμβει ούτε προληπτικά, ενώ είχε άπλετο χρόνο από πολύ νωρίτερα στη διάθεσή της, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα κατά την οποία η Ελλάδα μετρά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα μεταδεδομένα σε τουλάχιστον 14 από τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο -μεταξύ δεκάδων άλλων- τα οποία αναρτήθηκαν σε κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν βρισκόταν εκεί όπου έπρεπε, ενώ επίσης διαψεύδονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι η Αστυνομία παρενέβη και απομάκρυνε τους συγκεντρωμένους προτού κλιμακωθεί η συγκέντρωση.

Κυρίως διαψεύδεται ο ισχυρισμός του Άδωνη Γεωργιάδη ότι η συγκέντρωση των χιλιάδων Πακιστανών διήρκησε μισή ώρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι τηλεφώνησε ο ίδιος στην Αστυνομία. Αν χρειαζόταν ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία, όταν η τελευταία έβλεπε από νωρίς από τις δικές της κάμερες στο Σύνταγμα, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς γιατί χρειάστηκε αυτός να τους τηλεφωνήσει.

Αν λοιπόν, όπως ο ίδιος είπε, πράγματι του ανέφεραν από την Αστυνομία ότι η συγκέντρωση διήρκησε μισή ώρα, αυτό ειδικά διαψεύδεται από τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα από τις χρονικές ενδείξεις αναρτήσεών τους. Όμως, αν το σκαρφίστηκε ο ίδιος ότι η συγκέντρωση διήρκεσε μόνο μισή ώρα, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτει λογοπαίγνια προκειμένου να ανασκευάσει τις εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να απαντήσει με καθαρό τρόπο γιατί δεν εφάρμοσε και στο Σύνταγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλα όσα προ ημερών η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως, για χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους από όλους.

Ειδικότερα, από την ανάλυση των μεταδεδομένων σε 14 βίντεο, τα οποία αναρτήθηκαν στο κοινωνικό μέσο TikTok, προκύπτει ότι από τις 8 το βράδυ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρχαν αρκετές δεκάδες άτομα στην πλατεία – συγκεκριμένα από τις 20:12:32.
Εφόσον από την Αστυνομία το έβλεπαν, θα μπορούσαν να μην το αφήσουν να κλιμακωθεί έως τις 12 και να κλείσουν την πλατεία, όμως ούτε αυτό συνέβη. Είχαν όμως άπλετο χρόνο να βγάλουν στον δρόμο ένα από εκείνα τα περιπολικά τα οποία στην αρχή της πανδημίας αναμετέδιδαν πέριξ της Ομόνοιας μηνύματα στα αραβικά και σε άλλες γλώσσες, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ούτε αυτό συνέβη!

Η λίστα με τα 14 αρχεία βίντεο τα οποία αναλύθηκαν

Μεταδεδομένα από 14 βίντεο της εφαρμογής TikTok με την ακριβή ώρα ανάρτησής τους

Έτσι η συγκέντρωση κλιμακώθηκε και δύο ώρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 21.48, η πλατεία Συντάγματος ήταν ήδη κατάμεστη από κόσμο, με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στα σκαλιά της πλατείας αλλά και μέσα στην πλατεία Συντάγματος. Επιπλέον, οι ζωντανές μεταδόσεις μέσω κινητών τηλεφώνων σε εφαρμογές κοινωνικών δικτύων συνεχίστηκαν και αρκετή ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου, όταν περίπου στις 3 το πρωί η συγκέντρωση άρχισε να διαλύεται αυθορμήτως. Πουθενά δεν φαίνεται ότι η συγκέντρωση διαλύθηκε με παρέμβαση της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του δε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη άφησε να εννοηθεί ότι ο συγκέντρωση δεν επιχειρήθηκε να διαλυθεί με δυναμικό τρόπο, καθώς θα ήταν πολύ δυσάρεστη διεθνώς η εικόνα της χώρας. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας θα προκαλούσε σύρραξη. Τελικά, παρενέβη η Αστυνομία ή όχι; Εκτονώθηκε η συγκέντρωση με παρέμβαση της Αστυνομίας, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ή δεν παρενέβη η Αστυνομία, όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος;

Ουσιαστικά αυτό που έχει καταγραφεί -οι υπουργοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν- είναι ότι επί εφτά ώρες επάνω στην πλατεία γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους χιλιάδες άτομα χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις, εκ των οποίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μόνο σε 60 βεβαιώθηκαν παραβάσεις για μη χρήση μάσκας. Καλόπιστα δέχεται κανείς την ανακοίνωση, όμως υπάρχουν ερωτήματα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έδωσε ποτέ συγκεκριμένα στοιχεία για τις παραβάσεις αυτές, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι βεβαιώθηκαν σε άτομα επάνω στην πλατεία Συντάγματος ή σε άλλα σημεία πέριξ της περιοχής ή μέσα στα γύρω στενά, όπως και σε ποια απόσταση από την πλατεία βεβαιώθηκαν αυτές οι παραβάσεις, καθώς σε δεκάδες βίντεο από το σημείο δεν φαίνονται πουθενά αστυνομικοί ή αστυνομικά οχήματα.

Ταυτόχρονα όμως με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση, αντί να επιχειρήσει να εκτονώσει το κλίμα και να παραδεχθεί τις δικές της ευθύνες, ότι έχασε την μπάλα από τρεις χιλιάδες νεαρούς Πακιστανούς, με τη χώρα να αντιμετωπίζει τις πρωτόγνωρες διαστάσεις της πανδημίας, πυροδότησε τη γνωστή, χυδαία ρητορική ενοχοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, που απλά διαμαρτυρήθηκαν για την ανικανότητά της να αποτρέψει μια τέτοια συνθήκη κατά της δημόσιας υγείας, όταν σχεδόν όλη η χώρα γιόρταζε κλεισμένη στο σπίτι την αλλαγή του χρόνου, στην πιο βουβή Πρωτοχρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

Κυβερνητικά χείλη δεν δίστασαν να ξεστομίσουν ακόμα και ότι όσοι αντέδρασαν ζητούσαν από την κυβέρνηση να στείλει τα ΜΑΤ να αδειάσουν το Σύνταγμα, ενώ απέδωσαν έως… ρατσιστικά κίνητρα σε όλους όσοι διαμαρτυρήθηκαν για την ανικανότητά της να δράσει -έστω- προληπτικά.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα