Φόροι 2 δισ. ευρώ σε… 7 ημέρες

Τρεις διαφορετικούς φόρους πρέπει να καταβάλουν μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκατομμύρια Ελληνες, πέραν των πάγιων υποχρεώσεων, όπως δόσεις δανείου, ρυθμίσεις οφειλών, «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Τρεις διαφορετικούς φόρους θα πρέπει να καταβάλουν έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκατομμύρια φορολογούμενοι. Εκτιμάται ότι από τις τσέπες των πολιτών θα βγουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν μια σειρά από τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.
Ο «λογαριασμός» γίνεται ακόμα βαρύτερος, αν υπολογίσει κανείς και τις πάγιες υποχρεώσεις των νοικοκυριών που αφορούν την πληρωμή της δόσης δανείου, των ρυθμίσεων οφειλών (120 δόσεις ή την πάγια ρύθμιση της Εφορίας), τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, το πανάκριβο για φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν:

■ η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 400.000.000 ευρώ,
■ η 6η δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους 450.000.000 ευρώ, και
■ τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Παράταση

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο σημαντικής παράτασης για τα φετινά τέλη, καθώς ο φορολογικός «λογαριασμός» είναι ιδιαίτερα βαρύς. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε δοθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς η χώρα βρισκόταν σε lockdown. Δεν αποκλείεται αντίστοιχη απόφαση να ληφθεί και φέτος, αφού επισήμως ο Προϋπολογισμός του 2021 κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τα όποια έσοδα να μπορούν να υπολογιστούν στις φετινές εισπράξεις.

Μαζεμένες υποχρεώσεις

Οι μαζεμένες υποχρεώσεις έχουν θορυβήσει εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού γνωρίζει πως έχουν εξαντληθεί και οι όποιες αντοχές των ελληνικών νοικοκυριών.

Παράλληλα με τους φόρους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια, η οποία θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα, ενώ οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο μόλις που έχουν αρχίσει να φαίνονται στους λογαριασμούς, που καταφθάνουν «φουσκωμένοι», προκαλώντας «εγκεφαλικά» στους καταναλωτές. Μάλιστα, τα δύσκολα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έρθουν στις αρχές του 2022, όταν μαζί με τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος (οι τελευταίες δόσεις πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου), πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα κορονοχρέη, ενώ «ξεπαγώνουν» και χιλιάδες δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία επιδοτούνταν έως και τον Δεκέμβριο, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1».

Φόβοι για απλήρωτους φόρους

Τα παραπάνω αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του υπουργείου Οικονομικών, αφού ήδη τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν τη φορολογική κόπωση των πολιτών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφηκε αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 67.000.000 ευρώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 197.000.000 ευρώ, φτάνοντας τα 1,847 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 διαμορφώθηκε στα 109,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Η αύξηση αυτή υπολογίζεται από:

■ τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 7 δισ. ευρώ, και
■ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1η/11/2020 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
■ Απ’ αυτά τα ποσά θα πρέπει να αφαιρεθούν εισπράξεις και διαγραφές ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα