Μελομακάρονα από… χρυσάφι
Ακριβότερο έως και 13 ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα μελομακάρονα (60,9%), στους κουραμπιέδες (52%) και στα λαχανικά (46,2%). Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ), το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ (69,67 έως 104,17 ευρώ πέρυσι).
- Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3% έως 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020, όταν βέβαια η αγορά λειτούργησε υπό καθεστώς lockdown.
Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων.
Οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς, ενώ μετά την εορταστική περίοδο θα διενεργηθεί έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.
Η γαλοπούλα
Πέρα από τα τυποποιημένα γλυκά και τα λαχανικά, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στο αρνί (13,9%), στην κατεψυγμένη γαλοπούλα (15,3%) και στις μπίρες (17,3%), ενώ φθηνότερα πωλούνται το κρασί (14,3%) και τα αναψυκτικά (27,5%).
Οι τιμές καταγράφηκαν με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία), καθώς και από τη Βαρβάκειο Αγορά.