Η επιχείρηση απαξίωσης και αποδόμησης του καθηγητή μετά τη μελέτη για τις ΜΕΘ, προκειμένου να διασωθεί ο Μητσοτάκης
Σε συστηματική επιχείρηση απαξίωσης και αποδόμησης της μελέτης του Σωτήρη Τσιόδρα για τις ΜΕΘ και τους νεκρούς, εντός και εκτός αυτών, και μέσω αυτής και του ίδιου του καθηγητή -«του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού», κατά την έκφραση του κυβερνητικού εκπροσώπου- επιδίδεται τις τελευταίες τρεις ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και να μην πληγούν περαιτέρω το προφίλ και η αξιοπιστία του.
Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην αποψινή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει ουσιαστικά ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού, με το επιχείρημα ότι είπε ψέματα πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα, ότι οι θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι πιο πολλοί από τους θανάτους εντός ΜΕΘ, ενώ είχε ήδη στα χέρια του τη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ είναι πολύ περισσότεροι (87%) από τους θανάτους εντός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η μελέτη είχε παραδοθεί από τον Μάιο «στο ανώτατο επίπεδο που λαμβάνονται αποφάσεις» κι επομένως τα στοιχεία ήταν γνωστά.
Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί αλλά και επιστήμονες που κατέχουν καίρια πολιτικά πόστα στην Υγεία και στην καθημερινή ενημέρωση με δηλώσεις τους υποβαθμίζουν τη μελέτη και ουσιαστικά αποδοκιμάζουν τον καθηγητή Τσιόδρα, έναν άνθρωπο που μέχρι τώρα όχι μόνο αποθέωναν, αλλά τον είχαν και στην προμετωπίδα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, λόγω του κύρους που είχε αποκτήσει στην πρώτη φάση της πανδημίας και της τότε επικοινωνιακής διεισδυτικότητας στους πολίτες, που τον εμπιστεύονταν.
Το σύνθημα για την απαξίωση του καθηγητή Τσιόδρα, μέσω της αποδόμησης της μελέτης που έκανε μαζί με τον συνεργάτη του, καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα, είχε δοθεί την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν στο Μαξίμου διαπίστωσαν ότι το θέμα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εις βάρος του πρωθυπουργού και δεν έμειναν ευχαριστημένοι από το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Τσιόδρα. Σε αυτήν αρκέστηκε να εκφράσει τη θλίψη του για το γεγονός ότι η επιστημονική ανάλυση έγινε προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά δεν έπαιρνε πίσω τα στοιχεία της μελέτης, ούτε έλεγε ότι δεν παραδόθηκε «στο ανώτατο επίπεδο που λαμβάνονται οι αποφάσεις», φράση που παραπέμπει απευθείας στον πρωθυπουργό.
Έτσι επιστρατεύτηκε αρχικώς η γιατρός και καθηγήτρια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που αμφισβήτησε ευθέως τη μελέτη, λέγοντας ότι έχει κενά και αδυναμίες, αλλά και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, που κι αυτός εξέφρασε ενστάσεις και επιφυλάξεις.
Χθες τη σκυτάλη της αποδόμησης πήρε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι «διογκώνετε ένα θέμα ήσσονος σημασίας, η μελέτη δεν κομίζει κάτι καινούργιο», αναφερόμενος στη μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και του συνεργάτη του, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Κύπρο Θεόδωρου Λύτρα. Ο κ. Σκέρτσος στην ίδια απαξιωτική γραμμή ανέφερε πως είναι «αδιάφορο το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη. Δεν τη γνωρίζαμε, έρχονται κάθε μέρα αντίστοιχες εισηγήσεις».
Επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε στον Σκάι ότι η μελέτη αναδεικνύει ζητήματα «που δεν τα βλέπουμε πρώτη φορά και τα οποία έχει επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», ενώ επανέλαβε ότι η έρευνα δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, τα στοιχεία όμως που ανέφερε ήταν προφανώς γνωστά. Σε άλλες δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 είπε πως ο πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε ( όσα άκουσε όλος ο κόσμος…) ότι η νοσηλεία διασωληνωμένου μέσα στη ΜΕΘ είναι ίδια με του διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ. «Προφανώς, μέσα στη ΜΕΘ είναι πολύ καλύτερες συνθήκες» είπε.
O κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες, είναι εκνευρισμένος με την «επίθεση» που δέχεται, ενώ ο κ. Λύτρας -επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου- μετά την κυβερνητική επίθεση με νέες δηλώσεις πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας πως «όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», πετώντας τα βέλη του στην υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και στον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Το ερώτημα, τέλος, έπειτα από όλα αυτά είναι για τον κ. Τσιόδρα: Επειτα από όλη αυτή την επίθεση που δέχεται, γιατί εξακολουθεί να είναι συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και δεν παραιτείται;