Σαφέστατο μήνυμα στην Αγκυρα από την τριμερή διακήρυξη για ενέργεια, Δίκαιο της Θάλασσας και κυρίαρχα δικαιώματα
Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπρου σε όλους τους τομείς (π.χ. πανδημία, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, ενέργεια) συμφώνησαν οι ηγέτες των τριών χωρών, ενώ εξετάζουν και τον αμυντικό συντονισμό των τριών χωρών που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντική – βιομηχανική συνεργασία, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν χθες στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νάφταλι Μπένετ και Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Τι συμφώνησαν
Στην τριμερή διακήρυξη οι τρεις ηγέτες μεταξύ άλλων:
• Εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
• Θεωρούν τον ενεργειακό τομέα, και ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως στέρεο θεμέλιο συνεργασίας στην περιοχή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.
• Εκφράζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
• Καταδικάζουν «σθεναρά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και υποκίνησης σε βίαιες ενέργειες», και καλούν τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να περιορίσει τη μετακίνηση τρομοκρατών και ξένων μαχητών, να περιορίσει τη βοήθεια σε τρομοκρατικές οντότητες και να καταπολεμήσει τη διάδοση του εξτρεμισμού. «Μας ανησυχούν οι περιφερειακοί πάροχοι που χορηγούν και χρηματοδοτούν μισθοφόρους σε διάφορα θέατρα συγκρούσεων», όπως αναφέρουν.
Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το σχέδιο του αγωγού EastMed, και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους σε όλα τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος. Επαναβεβαίωσαν τη σταθερή δέσμευσή τους για την ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. – Ισραήλ.
Για τους μετανάστες
Ανέφεραν ακόμα ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή στην περιοχή μας έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές που θέτουν προκλήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολυμερή, πολύπλευρη δράση.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, καθώς και με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.
Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χέρτσογκ δώρισε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία του Kωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Chaim Herzog, πρώην πρόεδρο του Ισραήλ (1983-1993) και πατέρα του σημερινού προέδρου.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στην απόφαση που ελήφθη το 1990, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα.