Νέα δεδομένα δημιουργεί η μαζική συμμετοχή – Τρίτος και καταϊδρωμένος ο υπόδικος Λοβέρδος παρά την πρωτοφανή στήριξη που έλαβε
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις χθεσινές κάλπες του Κινήματος Αλλαγής, με διαφαινόμενο νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους Γιώργο Παπανδρέου, που φαίνεται να διατηρεί μικρό προβάδισμα, και Ανδρέα Λοβέρδο να κονταροχτυπιούνται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για τη δεύτερη θέση, που θα οδηγήσει στον επαναληπτικό γύρο της επόμενης Κυριακής.
Χωρίς αμφιβολία, κάτι που επισήμαναν με ικανοποίηση στις δηλώσεις τους όλοι οι υποψήφιοι, η συμμετοχή του κόσμου, που πλησίασε τις 270.000 (το 2017 είχαν προσέλθει 211.000), υπερέβη κάθε προσδοκία, γεγονός που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της αξίας της πολιτικής, αλλά και αποδοκιμασία του τρέχοντος διπολισμού. Εντούτοις, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή στο λεκανοπέδιο, όπου στήριζε τις ελπίδες του ο Αν. Λοβέρδος, καθώς κυμάνθηκε περί το 30%, όσο περίπου και το 2017, δείγμα ότι η μεγάλη μάζα των κεντροαριστερών πολιτών παραμένει στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και της Ν.Δ.
Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, έπειτα από πιεστικά αιτήματα όλων των υποψηφίων, αναγκάστηκε να δώσει δύο φορές παράταση, δεδομένου ότι ακόμα και μέχρι τις οκτώ το βράδυ προσέρχονταν μέλη και φίλοι του ΚΙΝ.ΑΛ. και στέκονταν στις ουρές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Προφανώς, ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε πανελλήνιο κύμα συγκίνησης και έστρεψε τα φώτα σε μία εν πολλοίς αδιάφορη διαδικασία, που κινδύνευε να περάσει κάτω από τα ραντάρ της επικαιρότητας.
Αφετέρου, η αιφνίδια απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κατεβεί στο σκληρό εσωκομματικό παιχνίδι προσέδωσε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και κινητοποίησε ένα ακροατήριο που πιστεύει στη δύναμη των οικοσήμων, νοσταλγεί την αίγλη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση δεν συμβιβάζεται με τον ρόλο παρία στις συμπληγάδες του νέου διπολισμού.
Συγκυρία
Και πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο μπορεί με ευκολία να επικαλείται τη δυναμική επάνοδο της Σοσιαλδημοκρατίας πανευρωπαϊκώς, η οποία έπειτα από μία περίοδο ανυποληψίας, όπου την οδήγησαν σε αντιλαϊκές πολιτικές, δείχνει σήμερα να επανακάμπτει.
Πολιτικό παράδοξο αποτέλεσε στη βραχύβια εσωκομματική μάχη η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είναι υπόδικος για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Novartis. Ο Λοβέρδος στηρίχθηκε φανερά από στελέχη της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων ο Αδωνις και ο Σαμαράς.
Ο πρώην υπουργός ενισχύθηκε από τις «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις και από μια υπαρκτή -αν και μειοψηφική- τάση, που διάκειται δυσμενώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ και φλερτάρει φανερά με τη Ν.Δ. Η ήττα του προκαλεί την εύλογη απορία αν θα συνεχίσει να παραμένει στο κόμμα ή θα επιλέξει κάποια άλλη οδό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη πλευρά, παίζοντας το βαρύ χαρτί των μηχανισμών που ήλεγχε στο κόμμα, κατάφερε να προηγηθεί με άνεση στον πρώτο γύρο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η μακρά παραμονή στις Βρυξέλλες δεν του κόστισε δραματικά. Διατηρεί στο ακέραιο τις ελπίδες του και παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης, με την πολιτική του προίκα ακέραια.
Μεγάλη διαφορά
Η ανάρτηση των πρώτων αποτελεσμάτων φανέρωσε πρωτιά του Ν. Ανδρουλάκη, με μεγάλη διαφορά, τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ ο Α. Λοβέρδος αναδείχθηκε τρίτος και καταϊδρωμένος.
Όσο περνούσε η ώρα, η αγωνία στα στρατηγεία των διεκδικητών κορυφωνόταν, καθώς αργούσε ακόμα να ενσωματωθεί στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης το αποτέλεσμα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις περιφέρειες, που αποτελούν παραδοσιακά κάστρα για τους υποψηφίους. Όμως η πρώτη θέση είχε ήδη κριθεί.
Στην τέταρτη θέση ο Χάρης Καστανίδης και στην έκτη ο Παύλος Γερουλάνος διήνυσαν την προεκλογική εκστρατεία με αξιοπρέπεια, δίνοντας μάχη αρχών, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης ήταν φανερό εξαρχής ότι έθεσε υποψηφιότητα με σκοπό να μετρήσει τις δυνάμεις του και να εγγράψει υποθήκες για την επόμενη ημέρα, οπότε σκοπεύει να κατεβεί για βουλευτής. Η μάχη μεταφέρεται τώρα στον δεύτερο γύρο, που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον υπό το φως ότι και οι δύο πρώτοι δείχνουν να διαθέτουν ισχυρές εφεδρείες στο κόμμα. Η μεγάλη διαφορά, πάντως, προκάλεσε χθες τη συζήτηση κατά πόσο ο Γ. Παπανδρέου θα διεκδικήσει μία δεύτερη ευκαιρία την προσεχή Κυριακή. Είναι βέβαιο ότι όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός, θα διαθέτει ισχυρή νομιμοποίηση, που του δίνει το χθεσινό αποτέλεσμα. Σκοπός της νέας ηγεσίας είναι η διατήρηση της ενότητας και η διεύρυνση, ώστε το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάψει να πατά σε δύο βάρκες και να ετεροκαθορίζεται, ώστε να αποκτήσει διακριτό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα.
Έπεσαν πάλι στο κενό τα βρόμικα παιχνίδια των δημοσκόπων
«Δέκα μονάδες μπροστά ο Λοβέρδος». «Μάχη για να μπουν στον 2ο γύρο Ανδρουλάκης και Παπανδρέου». Χωρίς αντίπαλο έπαιζε ο Ανδρέας Λοβέρδος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις δημοσκοπήσεις που μεταδίδονταν και δημοσιεύονταν στα «Νέα», στο Mega, στον Alpha και σε όλα τα υπόλοιπα διαδικτυακά εξαπτέρυγα του συστήματος εξουσίας. Οι δημοσκοπήσεις για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα, ούτε κατ’ ελάχιστον. Δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έκφραση των πολιτών στις κάλπες, γιατί οι δημοσκοπικές εταιρίες δεν είχαν σκοπό να το κάνουν αυτό. Ο Ανδρέας Λοβέρδος όχι μόνο δεν ήρθε πρώτος με 10 μονάδες στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, αλλά υπολειπόταν τουλάχιστον 14 μονάδες από τον πρώτο σε ψήφους Νίκο Ανδρουλάκη.
Δυστυχώς αποδείχθηκε περίτρανα από τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ. ότι η αφερεγγυότητα των δημοσκοπήσεων παγιώνεται στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός και πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας από τη Βουλή, όπως έχουν ζητήσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης, αλλά τις επιθυμίες αυτών που πληρώνουν για τη διεξαγωγή των ερευνών. Και δεν σταματούν μόνον εκεί. Δεν αρκούνται στην καταγραφή των επιθυμιών, αλλά προσπαθούν και να τις επιβάλλουν μέσα από το σύστημα προπαγάνδας και διαπλοκής των ΜΜΕ και των πρόθυμων πολιτικών που διοικούν τη χώρα.
Καταιγισμός δημοσκοπήσεων που έδειχναν τον Ανδρέα Λοβέρδο περίπου ως τον περιούσιο πολιτικό άνδρα, ο οποίος κακώς ακόμη δεν έχει κληθεί για να σώσει το ΚΙΝ.ΑΛ. και στη συνέχεια και την Ελλάδα. Περίπου έτσι τον παρουσίαζαν τα «Νέα» του Μαρινάκη ακριβώς έναν μήνα πριν: «Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα της εταιρίας GPO, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας “Τα Νέα”, προβάδισμα προς το παρόν φαίνεται να έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα ξεκινά από πλεονεκτική θέση τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής όσο και ανάμεσα στους πολίτες που προτίθενται να ψηφίσουν στην εσωκομματική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου».
Οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν ακόμη μια φορά, όπως είχαν αποτύχει στο δημοψήφισμα του 2015, στις εθνικές εκλογές του 2015 και σε αυτές του 2019.
Οι δηλώσεις των έξι πρωταγωνιστών για το αποτέλεσμα και την επόμενη μέρα
Πανηγυρικό είναι από χθες το βράδυ το κλίμα στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη για την καθαρή πρωτιά του ευρωβουλευτή, ενώ στον αντίποδα παγωμάρα επικρατεί στα στρατηγεία του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς μέχρι και τη τελευταία στιγμή αμφότεροι «έβλεπαν» νίκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε, ως αναμενόταν, με τεράστια ικανοποίηση το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, καθώς το προβάδισμά του είναι ισχυρότατο. «Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά για εμάς. Είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά» έλεγαν χθες το βράδυ οι στενοί συνεργάτες του, δήλωναν, ωστόσο, «σοβαροί και ενωτικοί, με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία». Ψηφίζοντας μάλιστα νωρίς το πρωί στη γενέτειρά του, το Ηράκλειο Κρήτης, ο ευρωβουλευτής ζήτησε την ψήφο των πολιτών, προκειμένου «η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συνέπειας, ρεαλισμού και προόδου να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ».
Αιφνιδιασμένος
Την ίδια ώρα, απολύτως αιφνιδιασμένος από την πρωτιά του αντιπάλου του έμεινε ο μοιραίος Γιώργος Παπανδρέου. Με το κλείσιμο της κάλπης, οι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν να αφήσουν να διαρρεύσει πως βλέπουν πρωτιά και δη με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα, με μπόλικη αυταρέσκεια, εκτιμούσαν πως η αθρόα συμμετοχή ήταν απότοκο της κινητοποίησης που προκάλεσε η υποψηφιότητά του…
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, δήλωσε νωρίς το πρωί, αμέσως μόλις έριξε την ψήφο του στην κάλπη, πως «σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος». Εν τω μεταξύ, παγωμάρα επικρατεί από χθες και στο στρατηγείο του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο ελεγχόμενος για τη Novartis πρώην υπουργός εξάντλησε όλα τα μέσα που διέθετε προκειμένου να επικρατήσει, επιχειρώντας από την πρώτη στιγμή να προσελκύσει ψήφους μέσω της επαναφοράς συμβόλων και συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο και καλύτερο τον ήλιο.
Στη συνέχεια, βεβαίως, τον ακολούθησαν και άλλοι υποψήφιοι σε αυτήν την ψηφοθηρική -στα όρια της φαιδρότητας – χρήση των τσιτάτων τού πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος. Εκ του αποτελέσματος, πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έπεισε. Από την πλευρά του, ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε, από τη Θεσσαλονίκη όπου ψήφισε: «Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο».
Ο Παύλος Χρηστίδης, από την άλλη, παρά το χαμηλό ποσοστό που εξασφάλισε, δηλώνει ικανοποιημένος από τη μαζική συμμετοχή των φίλων της παράταξης και κυρίως των νέων ανθρώπων. Μάλιστα, από το εκλογικό τμήμα της οδού Λιοσίων, στο οποίο προσήλθε μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του, δήλωσε: «Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής».
Οσο για τον Παύλο Γερουλάνο, εμφανίστηκε και εκείνος αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του κόμματος, λόγω της αυξημένης προσέλευσης των πολιτών, λέγοντας; «Η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό, μαζί με την πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε, δείχνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει κερδίσει από τις εκλογές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο φτιάξαμε αυτόν τον καιρό».
Το Μαξίμου
Εν τω μεταξύ, εκ του σύνεγγυς παρακολούθησε την εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝ.ΑΛ. το Μέγαρο Μαξίμου, αποφεύγοντας ωστόσο να δηλώσει την προτίμησή του σε κάποιον από τους υποψηφίους. «Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες αποτελεί θετικό γεγονός», αυτό υπήρξε το λιτό σχόλιο των κυβερνητικών στελεχών, ενώ συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμαναν πως η κυβέρνηση παρακολουθεί μεν με ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στους άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικά τους. Την ίδια ώρα, και η Κουμουνδούρου έχει στραμμένο το βλέμμα της στην κάλπη του ΚΙΝ.ΑΛ., με την αυξημένη συμμετοχή να μεταφράζεται από πολλούς ως επαναπατρισμός ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το κόμμα δεν σκοπεύει να σχολιάσει τα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.