Παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σχετικά με την παθητική δωροδοκία
Από τη Μαρία Παναγιώτου
Εκ νέου θα κριθεί η υπόθεση παθητικής δωροδοκίας από τον φαρμακευτικό κολοσσό Novartis του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, καθώς η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο είχε μάλιστα «λανσαριστεί» από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ως αθώωση.
Ο κ. Γεωργιάδης, βεβαίως, είχε προσωπικούς λόγους να προωθήσει επικοινωνιακά την είδηση της… δήθεν αθώωσης του καθηγητή, καθώς στην πραγματικότητα ακόμη και το απαλλακτικό βούλευμα αποδεχόταν μια σειρά από ενοχοποιητικές ενδείξεις που φώτιζαν την εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη στο σκάνδαλο Novartis και, κατ’ επέκταση, τη δική του, αλλά και του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδου, στον οποίο, έτσι κι αλλιώς, η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει δίωξη.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε βασίσει την απαλλαγή στο νομικό παράδοξο ότι ο καθηγητής ήταν μεν σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας, μεταξύ των οποίων και οι κύριοι Γεωργιάδης και Λοβέρδος, αλλά δεν ήταν διορισμένος σύμβουλος και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να κατηγορηθεί, παρά το γεγονός πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις. Αυτό το παράδοξο, όπως φαίνεται, δεν έγινε δεκτό από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, γεγονός που μεταξύ άλλων δικαιώνει την ανυποχώρητη πίστη της «δημοκρατίας» στη Δικαιοσύνη.
Βεβαίως, ο κ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να πει ακόμη και στη Βουλή πως θα έπρεπε το κοινοβουλευτικό σώμα να του ζητήσει συγγνώμη μετά το απαλλακτικό βούλευμα Μανιαδάκη, κι ας φωτιζόταν από αυτό περισσότερο η ενοχή του. Οπως δεν είχε διστάσει μετά το απαλλακτικό βούλευμα να δηλώσει από τη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ευθαρσώς, στο πλαίσιο πάντα των πανηγυρισμών του για τη δήθεν αθώωση, πως ο κ. Μανιαδάκης ήταν πράγματι σύμβουλός του, ακυρώνοντας στην πράξη το σκεπτικό του ίδιου του βουλεύματος.
Να υπενθυμίσουμε πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε αποδεχτεί ότι ο καθηγητής είχε αναλάβει τη χειραγώγηση «της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» για λογαριασμό της Novartis και πως για αυτές τις υπηρεσίες δεχόταν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, από τα οποία διατηρούσε ποσοστό 10%-20% και τα υπόλοιπα τα έδινε σε πολιτικά πρόσωπα. Είχε αποδεχτεί, συγκεκριμένα, πως το 2010 και το 2011 ζήτησε και έλαβε 58.000 ευρώ και 90.000 ευρώ, αντίστοιχα, από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή, τα οποία και έδωσε στον Ανδρέα Λοβέρδο, αφού παρακράτησε το ποσοστό του. Αλλά και πως έστελνε απευθείας e-mail στον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με προσχέδια υπουργικών αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων που ευνοούσαν την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, τα οποία ο κ. Γεωργιάδης προωθούσε τάχιστα να ετοιμαστούν προς υπογραφή.
Η απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση ότι το φιάσκο της προανακριτικής επιτροπής, που στήθηκε για να παρουσιαστεί το σκάνδαλο Novartis ως πολιτική σκευωρία, καταρρέει με ακόμη μεγαλύτερο κρότο. Εφόσον υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πώς μπορεί να υπήρξε σκευωρία εναντίον τους;