Πολύ καλό το κλίμα στη συνάντηση των δύο ανδρών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαιρετά στρατιωτικά τον Τούρκο ομόλογό του
Σε καλό κλίμα και χωρίς καμία διάθεση από την πλευρά της Ουάσινγκτον να κουνήσει το δάχτυλο στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρώμη, στο πλαίσιο της Συνόδου του G20. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για μία ώρα και δέκα λεπτά χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Αίσθηση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μπάιντεν χαιρέτησε στρατιωτικά τον Ερντογάν λίγο πριν από την αναμνηστική φωτογραφία στο G20, σε μία κίνηση που έγινε εν μέσω γενικευμένης καλής διάθεσης από τον Αμερικανό πρόεδρο προς τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τις διαρκείς προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας.
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και την ιδιαίτερη σημασία της Τουρκίας ως νατοϊκού συμμάχου, αλλά επανέλαβε τις «ανησυχίες των ΗΠΑ» για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Λίγο πριν μπουν στην αίθουσα της συνάντησης οι δύο ηγέτες, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μπάιντεν αν η Αμερική «σχεδιάζει να δώσει F-16» στην Τουρκία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποφεύγει να απαντήσει, λέγοντας «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συζήτηση». Στο τραπέζι βρέθηκε φυσικά η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να αναφερθεί το παραμικρό για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση των δύο διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δύο τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα επί τάπητος ετέθη το ζήτημα της Συρίας, με φόντο τις απειλές της Τουρκίας για νέα στρατιωτική επέμβαση και την ενόχληση της Αγκυρας για την αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους. Επιπλέον, με φόντο την προ μερικών ωρών ακύρωση της απέλασης δέκα δυτικών πρεσβευτών -των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Νέας Ζηλανδίας- από την Αγκυρα, ο Μπάιντεν φέρεται ότι τόνισε στον Ερντογάν τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.
Τέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν, έκανε γνωστό πως είχε συνάντηση και με τον Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την πώληση όπλων στην Ελλάδα.