Την κινητοποίηση εισαγγελέα έπρεπε να προκαλέσει η ομολογία ότι η κοινωνία πλήρωσε ακριβά την αποτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε… Ο εισαγγελέας τον άκουσε; Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η χθεσινή ομιλία του επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είχε ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί αποτελεί «βόμβα» η παραδοχή του ότι υπήρξε εγκληματική αποτυχία στη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς, αν είχε επιτευχθεί ο στόχος για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας, θα είχαμε γλιτώσει 1.200 θανάτους!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσίασε χθες το πρωί, ο Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχτηκε πως, αν το ποσοστό των εμβολιασμών είχε φτάσει στο 95%, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορονοϊό. Με άλλα λόγια, ομολόγησε πως η ελληνική κοινωνία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος εξαιτίας της αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος.
Μετά τη χθεσινή ομολογία, αν αυτό το κράτος λειτουργεί έστω και στοιχειωδώς, η Δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβει το χρέος της και να καλέσει όλους τους πολιτικούς και επιστημονικούς υπευθύνους της διαχείρισης της πανδημίας να λογοδοτήσουν. Κάποια στιγμή πρέπει σε αυτήν τη χώρα να σταματήσουν κάποιοι να αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες ζωές σαν αριθμούς και αυτοί οι οποίοι ευθύνονται γι’ αυτή την υγειονομική καταστροφή να εξηγήσουν γιατί φτάσαμε να μετράμε πάνω από 15.000 θανάτους.
Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί πλέον να κάνει ότι δεν ακούει και δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Δεν μπορεί να προσποιηθεί πως δεν ακούει τον Σωτήρη Τσιόδρα να παραδέχεται ότι η αποτυχία στην καμπάνια εμβολιασμού έφερε 1.200 θανάτους, δεν μπορεί να κάνει πως δεν γνωρίζει ότι για αυτές τις καμπάνιες μοιράστηκαν 40.000.000 ευρώ σε μέσα ενημέρωσης με γνώμονα τις καλές σχέσεις του Μαξίμου με τους δημοσιογραφικούς ομίλους και δεν μπορεί να κωφεύει μπροστά στους υγειονομικούς που δηλώνουν κάθε μέρα ότι χάνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Η κυβέρνηση μπορεί να προνόησε ώστε να μη λογοδοτήσει κανείς γι’ αυτό το χάλι, θεσπίζοντας το ακαταδίωκτο για τους υγειονομικούς και πολιτικούς υπευθύνους της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και «ταΐζοντας» τα μέσα ενημέρωσης με ζεστό χρήμα ώστε να κλείσουν στόματα… Όμως, κάπου πρέπει να μπει ένας φραγμός και τον φραγμό αυτό μπορεί να τον βάλει πια μόνο η Δικαιοσύνη, έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών.
Ο κ. Τσιόδρας, όμως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον χειμώνα που έρχεται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως προμηνύονται δύσκολοι μήνες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, ο συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης αναμένεται να λειτουργήσει εκρηκτικά προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η αναφορά του δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν και για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.
Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων έκανε εκτενή αναφορά και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού εν όψει του χειμώνα. Όπως είπε, τα εμβόλια μείωσαν κατά 91% τον κίνδυνο θανάτου από τον κορονοϊό, ενώ η αποτελεσματικότητα κάθε εμβολίου ξεχωριστά είναι υψηλή. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, παραμένει υψηλή και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Πιο αναλυτικά, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του θανάτου ποικίλλει από 97% έως 72%:
• Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 90%
• Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 97%
• Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 94%
• Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson: 72%
Σύμφωνα με τα υπολογιστικά επιδημιολογικά μοντέλα, έως τις 11 Οκτωβρίου τα εμβόλια έσωσαν 8.400 ζωές ανθρώπων που θα είχαν καταλήξει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκαν κατά 5.660 οι νοσηλείες σε Εντατικές και κατά 5.500 οι διασωληνώσεις που θα ήταν αναγκαίες αν οι ασθενείς δεν ήταν εμβολιασμένοι.