Κυρώνεται απόψε η σύμβαση με τη Γαλλία. Την υπερψήφιση από όλους θα ζητήσει ο Μητσοτάκης. Επιμένει στο «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ
Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη Βουλή, όπου κυρώνεται απόψε, έπειτα από σύγκρουση κορυφής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, με τη συζήτηση να διεξάγεται αναπόφευκτα στη σκιά της αποπομπής Μπογδάνου.
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αξία της συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει ιστορική, θέτοντας προ των ευθυνών τους τούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα κληθούν να ψηφίσουν στην ονομαστική ψηφοφορία που θα αιτηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να κάνει πίσω, μένει πιστός στην άρνηση υπερψήφισης της σύμβασης, επιμένει να ζητά διόρθωση στα δύο «μελανά» σημεία και προτείνει να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία ότι θα παράσχει αρωγή σε περίπτωση αμφισβήτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και θα υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας για την παρουσία στο Σαχέλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αντικρούσει τις αιτιάσεις, τις οποίες θεωρούν απλές προφάσεις στο Μαξίμου, και να ζητήσει από όλους να υπερψηφίσουν, ώστε να εκπεμφθεί ένα μήνυμα ομοψυχίας, ιδίως προς την Τουρκία.
Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα διατυπωμένες θέσεις των κομμάτων, το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει γύρω στις 190 θετικές ψήφους, αφού στηρίζεται, εκτός από τη Ν.Δ., από το ΚΙΝ.ΑΛ. και την Ελληνική Λύση. «Όχι» θα πουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Πάντως, θεωρείται δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τη στείρα αντιπολιτευτική του τακτική στο θέμα της συμφωνίας και των φρεγατών, θα επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στην υπόθεση της διαγραφής Μπογδάνου.
Αθεράπευτη εμμονή Τσίπρα με την προβληματική και εθνικώς επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών
Η αθεράπευτη εμμονή του Αλέξη Τσίπρα να υπερασπίζεται, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, την άκρως προβληματική και εθνικώς επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, που (του) υπαγόρευσαν το ΝΑΤΟ και η Γερμανία, καταντά νοσηρή!
Κατά την προσέλευσή του χθες στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Ε.Ε. «επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να διατηρήσει τη δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, που άνοιξε ξανά έπειτα από χρόνια αυτή τη συζήτηση και τη ρεαλιστική προοπτική της υλοποίησης της ενταξιακής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων».
Με τον ίδιο ανυπόφορο διδακτισμό σημείωσε: «Και η ελληνική κυβέρνηση, όμως, οφείλει να σοβαρευτεί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Από τη μια να υποστηρίζει την ενταξιακή πολιτική των δυτικών Βαλκανίων -ευτυχώς μετακινούμενος από τις απόψεις ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας- από την άλλη, όμως, εδώ και δύο χρόνια να αρνείται να κυρώσει στην ελληνική Βουλή τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς από τον φόβο ότι κάθε λογής Μπογδάνοι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν θα του το επιτρέψουν».