Ξέχασε πάλι όσα έλεγε για τις Πρέσπες και επιβεβαίωσε (στη συνάντηση με τον Πενταρόφσκι) τη στήριξη για ένταξη στην Ε.Ε.
Συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διγλωσσία στην πολιτική του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς από τη μία δεν φέρνει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, σε μία επίδειξη ανέξοδης και υποκριτικής αντίστασης στην επαίσχυντη συμφωνία, από την άλλη όμως -εμπαίζοντας τους ψηφοφόρους που τον πίστεψαν- επιβεβαιώνει τη στήριξή του στην ενταξιακή προοπτική στην Ε.Ε. της γειτονικής χώρας, τασσόμενος, όπως λέει, υπέρ της συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της συμφωνίας!
Όπως έκανε χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της δημοκρατίας των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας «συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης».
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πενταρόφσκι επιβεβαίωσαν επίσης «τη σημαντική δυναμική που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και της συνδεσιμότητας». Κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενίσχυση και την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων αλλά και στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας για τη Βόρεια Μακεδονία», θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.
«Με χαροποιεί που η διμερής μας συνεργασία προχωρά με σταθερά βήματα σε θέματα ενέργειας, άμυνας, διασυνδεσιμότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. Προσβλέπω στη συζήτηση που θα έχουμε για όλες τις πτυχές της διμερούς μας συνεργασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Σκοπιανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του βασίζεται στη στήριξη της Ελλάδος ιδίως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπογράμμισε «για όσους το ξεχνούν» ότι το δεύτερο τμήμα της συμφωνίας «αφορά τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης και όχι μόνο το ονοματολογικό».
Χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψή του, καθώς πρόκειται για επίσκεψη σε ανώτατο επίπεδο, και τόνισε πως γνωρίζει ότι η Ελλάδα ανήκει «στους πιο ένθερμους υποστηρικτές» της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε.
«Προσδοκούμε ότι στη Σλοβενία, μαζί με πολλούς άλλους Ευρωπαίους φίλους μας, θα στηρίξετε το αίτημα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά κυρίως της χώρας της οποίας είμαι πρόεδρος, της Βόρειας Μακεδονίας» είπε.
Υπογράμμισε ότι η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επί του παρόντος είναι εν μέσω προσπαθειών «για να βρούμε κοινό τόπο με τους φίλους μας στη Βουλγαρία». Η Βουλγαρία ως γνωστόν μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων λόγω της εθνότητας και της γλώσσας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.
Καμπανάκι Μητσοτάκη για τα δυτικά Βαλκάνια
Στη Σλοβενία βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα δυτικά Βαλκάνια» δήλωσε και συνέχισε: «Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, η οποία πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό. Στο σημερινό δείπνο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική. Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Γαλλία».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη «να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με τη γεωπολιτική της δύναμη» σημείωσε. Στη σημερινή σύνοδο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Λαμπρή υποδοχή και δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
Με όλες τις προβλεπόμενες από τα σχετικά πρωτόκολλα τιμές για αρχηγό κράτους έγινε δεκτός ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα έπειτα από 30 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις συναντήσεις που είχε χθες με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, με κάποιους να αναρωτιούνται εάν η παρουσία ενός υφυπουργού ήταν απόπειρα υποβάθμισης της επίσκεψης ή απλά δεν έγινε δυνατόν να βρεθεί ένας υπουργός που να θέλει να φορτωθεί το πολιτικό κόστος του να φωτογραφηθεί μαζί με τον πρόεδρο των Σκοπίων.
Το βράδυ, πάντως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέθεσε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του. Η επίσκεψή του ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αλλά και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ στο πρόγραμμα της συζύγου του Ελιζαμπέτα Γκιοργκίεφσκα υπάρχει επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη.