Ιστορική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με Γαλλία

Σήμερα στο Παρίσι οι ανακοινώσεις Κυριάκου – Μακρόν. Αγοράζουμε τρεις φρεγάτες Belharra και τρεις κορβέτες Godwin για τις ανάγκες του Ναυτικού

Μία από τις σημαντικότερες αμυντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στο Παρίσι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που ρωτήθηκε σχετικά χθες δεν απάντησε ευθέως, εντούτοις με τη φράση «ας κάνουμε λίγη υπομονή» δεν διέψευσε, επί της ουσίας, ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από τους ηγέτες των δύο χωρών, ενώ στο Παρίσι βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες και να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», η συμφωνία περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια:

α) Συνεργασία στο στρατηγικό επίπεδο

β) Συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο

γ) Συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με όλα τα μέσα που θα έχει κάθε πλευρά στη διάθεσή της.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα προβλέπει την απόκτηση τριών νέων φρεγατών Belharra και κορβετών Godwin για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ, όπως είναι γνωστό, η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται συνολικά με 24 γαλλικά μαχητικά τύπου Ραφάλ, εκ των οποίων12 θα είναι μεταχειρισμένα και 12 καινούργια. Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ την αγορά άλλων έξι γαλλικών μαχητικών Rafale, πέραν των 18 που είχαν ανακοινωθεί παλαιότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση των φρεγατών αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, ενώ η αναμενόμενη συμφωνία έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική, ιδίως μετά την αρνητική στάση της Ουάσινγκτον απέναντί της, λόγω της απόφασής της να αποκτήσει τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και ούτε στερείται σημασίας το γεγονός ότι η ταχύτατη εξέλιξη στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας έρχεται μετά τη συμφωνία AUKUS (Αυστραλίας – Βρετανίας – ΗΠΑ) για τα πυρηνικά υποβρύχια, που προκάλεσε απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία, καθώς ακυρώθηκε η συμφωνία αγοράς υποβρυχίων που είχε συνάψει με την Αυστραλία. Εκτιμάται ότι η εξέλιξη με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι κι ένα αντιστάθμισμα προς τη Γαλλία, καθώς η αμερικανική πλευρά φαίνεται ότι δεν έχει προβάλει αντίρρηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέγει τις γαλλικές φρεγάτες.

Οι πέντε κύριες προβλέψεις της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι συζητήσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλου με τους ομολόγους τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Φλ. Παρλί, αντίστοιχα, καταλήγουν σε αμυντική συμφωνία με τις εξής κύριες προβλέψεις:

1. Η συμφωνία περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια:

α) Συνεργασία στο στρατηγικό επίπεδο

β) Συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο

γ) Συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας.

2. Το κείμενο, σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή (μέχρι χθες το βράδυ), θα λάβει τη μορφή «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και όχι απλής διακρατικής συμφωνίας. Η γαλλική πλευρά είναι σύμφωνη γι’ αυτόν τον αναβαθμισμένο χαρακτηρισμό, αλλά υπό τις προϋποθέσεις, πρώτον, της σύνδεσης της νέας συμφωνίας με την ταχεία υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων (φρεγάτες κ.ά.) και, δεύτερον, της σαφούς διμερούς συνεργασίας για τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τις γαλλικές επιθυμίες, το νέο κείμενο θα ενσωματώνει, επί της ουσίας, όλες τις ρυθμίσεις της σχετικής κοινής διακήρυξης Καραμανλή – Σαρκοζί του Ιουνίου 2008, που αποτελεί θεμέλιο της συμφωνίας του 2021.

3. Υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με όλα τα μέσα που θα έχει κάθε πλευρά στη διάθεσή της. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η διατύπωση θα υπερβαίνει τις γενικές διατυπώσεις του σχετικού άρθρου 42(7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν θα αντιστρατεύεται, πάντως, το ανάλογο άρθρο πέντε του ΝΑΤΟ (συνδρομή σε μέλος που δέχεται επίθεση) ούτε το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (συλλογική άμυνα σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και μέχρι το χρόνο λήψης μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας).

4. Οι δύο πλευρές θα διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις επί ζητημάτων πολιτικών, στρατιωτικών και αμυντικής βιομηχανίας. Ανάλογα με την τελική μορφή της συμφωνίας, θα διευκρινιστεί αν τα προαναφερθέντα ζητήματα θα είναι μόνον τα διμερή ή θα περιλαμβάνουν και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μεσόγειο.

5. Στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο συζητήσεων αρμόδιων επιτροπών, θα επιδιωχθούν συνέργειες στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, με δυνατότητα κατασκευής ή συναρμολόγησης συστημάτων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η «δημοκρατία» είχε προαναγγείλει την επανάληψη των ελληνογαλλικών συζητήσεων που είχαν διακοπεί ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι, με άρθρο του συνεργάτη της Αλ. Τάρκα, πριν από ακριβώς δύο μήνες, στις 28 Ιουλίου 2021.

Στο άρθρο υπογραμμιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι «σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό στοιχείο των τρεχουσών επαφών με το Παρίσι είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα επαναληφθούν σύντομα με επισπεύδουσα, αυτή τη φορά, την ελληνική πλευρά. Η, δε, γαλλική φαίνεται αποφασισμένη, σε αντίθεση με τις περσινές έμμεσες αναφορές, να συνδέσει άμεσα τη ρήτρα συνδρομής με το πρόγραμμα φρεγατών».

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα θα αντιδράσει στις προκλήσεις

Επισήμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι – Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου.

Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν από κοινού την έκθεση, ενώ στη συνέχεια είχαν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τη γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.

Ωστόσο, στο βασικό μενού της συζήτησης των δύο ηγετών ήταν η οριστικοποίηση της σημαντικής αμυντικής και πολυεπίπεδης συμφωνίας των δύο χωρών, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη ναυπήγηση τριών φρεγατών και τριών κορβετών.

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ χθες το βράδυ δεν διέψευσε την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, συνέστησε ωστόσο υπομονή για τις σημερινές ανακοινώσεις και μίλησε για περαιτέρω εμβάθυνση στις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας. Υποστήριξε ακόμα ότι σήμερα το αίτημα για αμυντική αυτονομία της Ευρώπης είναι επιτακτικό, και Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. «Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ» είπε. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού και αναφέρθηκε στην ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ως ευρωπαϊκά.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ακόμα ότι δεν βλέπει τον λόγο με την Τουρκία μετά το ήρεμο καλοκαίρι να μην έχουμε κι ένα ήρεμο φθινόπωρο και χειμώνα, και προειδοποίησε την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει στις προκλήσεις όπως αντιδρά πάντα, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Σημείωσε επίσης πως η Τουρκία ξέρει ποια είναι τα όριά μας, τα οποία είναι και όρια της Ευρώπης, και ότι «δεν υπάρχει εθνική μοναξιά», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χτίζει νέες συμμαχίες εντός και εκτός Ε.Ε.
Ακόμα, τόνισε ότι θα παραδώσει πιο ισχυρές τις Ενοπλες Δυνάμεις, ζητώντας παράλληλα καταμερισμό των ευθυνών για το προσφυγικό ζήτημα.

Οι κύριοι Μακρόν και Μητσοτάκης χθες συζήτησαν και μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, το πρόσφατο σύμφωνο ασφαλείας των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας, αλλά και για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα