Χαστούκι… στο Μαξίμου το «όχι» του FDA στην τρίτη δόση!

Η επιτροπή πάει με σπασμένα τα φρένα προς τις λάθος αποφάσεις

Στον απόηχο του ηχηρού «όχι» του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό πραγματοποιούνται οι σημερινές ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παρά τις αφόρητες πιέσεις του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, αλλά και την εκστρατεία «πειθούς» της Pfizer, η επιστημονική επιτροπή του FDA αποφάσισε πως η χορήγηση της τρίτης δόσης πρέπει να αφορά μόνο τους άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες.

Το «μπλόκο» του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων έσκασε σαν βόμβα στην Ελλάδα, εκθέτοντας όχι μόνο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας αλλά και την ελληνική επιστημονική κοινότητα, η οποία για ακόμα μια φορά φαίνεται πως πήγαινε με… σπασμένα φρένα προς τις λάθος αποφάσεις.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο είναι γιατί η κυβέρνηση βιάστηκε να προχωρήσει στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, χωρίς πρώτα να έχουν υπάρξει οι αναγκαίες εισηγήσεις και εκτιμήσεις από τους ευρωπαϊκούς και τους αμερικανικούς θεσμούς.

Το σημαντικότερο, όμως, πλέον είναι η Επιτροπή Εμβολιασμών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αδιαφορήσει για τις πολιτικές πιέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και να πάρει αποφάσεις για τη χορήγηση ή μη της αναμνηστικής δόσης με καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Να μετατραπεί, έστω και τώρα, αυτή η κρίση σε ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας -νέας- σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και στους επιστήμονες.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από πολύωρη διαδικασία, η συμβουλευτική επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αποφάσισε πως η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου πρέπει να αφορά μόνο τους άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες.

Στην ψηφοφορία, η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών, που απαρτίζονται από ερευνητές, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους και άλλες ειδικότητες, τάχθηκε κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού. Οι ψήφοι μάλιστα ήταν 16 κατά και μόλις 2 υπέρ, δείχνοντας πως δεν υπήρξε καν διχογνωμία.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες για τον εμβολιασμό των εφήβων και των ανηλίκων, επικαλούμενοι σχετικούς κινδύνους κυρίως μυοκαρδίτιδας, ενώ διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως καλούνται να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν δεδομένα και έρευνες που να δείχνουν τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης.

Η εισήγηση της επιτροπής, η οποία συνήθως γίνεται δεκτή από τον FDA, είναι πλέον στα χέρια του αμερικανικού οργανισμού, ο οποίος καλείται να λάβει την οριστική του απόφαση για τη χορήγηση ή μη της τρίτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Το Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και καιρό, αντιμετώπιζε τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για επικοινωνιακή ρελάνς, μετά την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία».

Για αυτόν τον λόγο, με κάθε τρόπο, δημόσια και παρασκηνιακά, η κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις στην Επιτροπή Εμβολιασμών, ώστε να ανάψει το πράσινο φως στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Χαρακτηριστικό των παρασκηνιακών πιέσεων είναι πως την προηγούμενη Τρίτη, όταν η επιτροπή αρνήθηκε να ανάψει το πράσινο φως στη χορήγηση της τρίτης δόσης, όλος ο φιλικός προς την κυβέρνηση Τύπος είχε γεμίσει με διαρροές από το Μαξίμου και επιθέσεις κατά των επιστημόνων, ενώ σε μια μάλλον… ύποπτη κίνηση ο κόσμος καλούνταν να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση χωρίς να είναι άνω των 65 ετών ή να συμπεριλαμβάνεται στις ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση, μάλιστα, ενεργοποίησε την πλατφόρμα για την τρίτη δόση, έστειλε μαζικά μηνύματα σε πολίτες να σπεύσουν και ορισμένα εξ αυτών δεν εστάλησαν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένους, αλλά σε υγιείς και νεότερους! Το γεγονός (που αποκάλυψε η «δημοκρατία» την περασμένη Πέμπτη) αποδόθηκε σε… λάθος! Ο εισαγγελέας δεν θα πρέπει, άραγε, να ερευνήσει και αυτή την περίπτωση;

Φυσικά, οι πιέσεις της κυβέρνησης είχαν πάρει και τη μορφή των δημόσιων πιέσεων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προεξοφλούσε τη χορήγηση της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

«Βλέπουμε τα δεδομένα από το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται δύο μήνες πιο μπροστά από εμάς ως προς τη χορήγηση των εμβολίων. Θεωρώ ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού… Θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όσους έκαναν το εμβόλιο πολύ νωρίς» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συνηθίζει να εισηγείται στις επιτροπές των επιστημόνων είτε πρόκειται για περιοριστικά μέτρα είτε για ζητήματα δημόσιας υγείας, προανήγγειλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως η τρίτη δόση θα αφορά όλον τον πληθυσμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις 15 Σεπτεμβρίου, υπογράμμιζε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στον πληθυσμό, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μάριος Θεμιστοκλέους τόνιζε πως η Πολιτεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Εκτεθειμένοι οι Έλληνες καθηγητές που υποστήριζαν τον αναμνηστικό εμβολιασμό

Δυστυχώς, την κυβερνητική γραμμή για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με την αναμνηστική δόση στήριξαν και πολλοί Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα σε κάθε ευκαιρία την «προωθούσαν» ως αναγκαία λύση. Ανάμεσα στους επιστήμονες που στήριζαν αναφανδόν την επιλογή της κυβέρνησης ήταν ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος σε δημόσια παρέμβασή του εμφανίστηκε θετικός στη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλον τον πληθυσμό, αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία προανήγγειλε κιόλας την αναμνηστική δόση για το σύνολο του πληθυσμού. Ίσως ξέρει κάτι παραπάνω από τον FDA…

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν ήταν όμως ο πρώτος ο οποίος έθετε ισχυρούς προβληματισμούς για τη χορήγηση της τρίτης δόσης και επί της ουσίας καλούσε τα κράτη να αναπτύξουν μια διαφορετική εμβολιαστική στρατηγική.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με ανακοίνωσή του είχε συστήσει να δίνεται έμφαση στα εμβολιαστικά προγράμματα για τη χορήγηση πρώτης δόσης και κατ’ εξαίρεση να προχωρά η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης για τους ανοσοκατασταλμένους, τους διαμένοντες σε γηροκομεία και τους ηλικιωμένους. Λίγες ημέρες αργότερα, με έκθεσή του, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ζητούσε από τα κράτη να εγκαταλείψουν τα σχέδια για εμβολιασμό του πληθυσμού με την τρίτη δόση.

Η έκθεση, μάλιστα, σημείωνε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα είχε καταλήξει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Δεν είναι σωστό να χορηγούμε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε υγιή άτομα» προειδοποιούσε ο ΠΟΥ, ρίχνοντας το «γάντι» στα εύπορα κράτη, την ώρα που στις υποανάπτυκτες χώρες δεν έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα