Πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το πώς ο πανάκριβος Αμερικανός επικοινωνιολόγος βρέθηκε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τη ΔΕΘ
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επικοινωνιακή πολιτική υπερέχει της πολιτικής. Στη θητεία του τα επικοινωνιακά τεχνάσματα αποτελούν το βασικό εργαλείο του. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πρόσφατες «αμερικανιές» με τον καβαλάρη «Ντάλτον» από τον Τύρναβο και την… ξαφνική παρέμβασή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό των Φαρσάλων για ψιλή κουβέντα με τους παρουσιαστές. Μπορεί το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να είναι ακόμα βεβαρημένο, προκειμένου να επισκεφθεί ενάμιση μήνα μετά τις πυρκαγιές την «αφανισμένη» Εύβοια, στη χειρότερη δασική καταστροφή στην Ιστορία της Ελλάδας, ωστόσο ο χρόνος του περισσεύει για ανούσιες κινήσεις που θα γίνουν viral στα social media και δήθεν θα τονώσουν το επικοινωνιακό του προφίλ.
Οι «αμερικανιές», ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν εξήγηση. Στη ΔΕΘ αλλά και στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος βρέθηκε αυτές τις μέρες ο «γκουρού» επικοινωνιολόγος, Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, όπως έγραψε πρώτη η «δημοκρατία», που αναρωτήθηκε στο πρωτοσέλιδό της: «Ποιος τον πληρώνει;» Η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε χθες ότι ο 76χρονος Αμερικανός δημοσκόπος, είναι «φίλος» του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι κάποιος επί πληρωμή σύμβουλος.
Επίσημα, ουδέποτε ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι ο κ. Γκρίνμπεργκ βρίσκεται στη χώρα μας και ότι συνοδεύει, αλλά και συνταξιδεύει με τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Το θέμα, όμως, πήρε έκταση στα ΜΜΕ, με συνέπεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ερωτηθεί χθες, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Γιάννης Οικονόμου δεν μπόρεσε να κρύψει την αμηχανία του και την αδυναμία του να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Στην ερώτηση με ποια ιδιότητα ο κ. Γκρίνμπεργκ βρέθηκε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Είναι παλιός γνώριμος του πρωθυπουργού, δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθεί τη ΔΕΘ και είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός συνομιλεί κατά διαστήματα μαζί του». Στη συμπληρωματική ερώτηση «αν βρέθηκε στο αεροπλάνο ως φίλος ή πληρώνεται από κάπου για τις υπηρεσίες του», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Οχι, δεν πληρώνεται από πουθενά, είναι συνομιλητής και γνωστός του πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάπου. Επόμενη ερώτηση».Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
Μπορούν και οι φίλοι των πρωθυπουργών να ταξιδεύουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος;
Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε επίσημα η επίσκεψη ενός τόσο γνωστού επικοινωνιολόγου στη χώρα μας από τη στιγμή που ήταν μαζί με τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ;
Από φιλοκυβερνητικά μέσα ο κ. Γκρίνμπεργκ παρουσιάζεται αυτές τις μέρες ως «ο αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αμισθί προσέφερε και τότε τις υπηρεσίες του; Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 τα δημοσιεύματα στα ελληνικά media έκαναν λόγο για τον «γκουρού των προεκλογικών εκστρατειών που πηγαινοέρχεται με μια ομάδα 3-4 συνεργατών του στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και είναι ο εμπνευστής της ιδέας να αγνοήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα και να εστιάσει σ’ ένα κεντρώο, φιλελεύθερο πρόγραμμα».
Πώς εξηγείται ότι ένας πασίγνωστος Αμερικανός επικοινωνιολόγος, που «χρεώνει» πολύ υψηλά ποσά για τις υπηρεσίες του σε πολιτικούς μεγαλύτερου βεληνεκούς από τον κ. Μητσοτάκη, συνοδεύει έναν πρωθυπουργό αμισθί; Και, αλήθεια, ο κ. Γκρίνμπεργκ, η αξία της εταιρίας του οποίου υπολογίζεται σε 25.000.000 δολ., με δωρεάν συμβουλές σε πολιτικούς έφτιαξε την περιουσία του; Πολιτικούς συμβούλους, στρατηγικούς αναλυτές, δημοσκόπους και πάσης φύσεως spin doctors προσλαμβάνουν όλοι οι πρωθυπουργοί και όλοι οι πολιτικοί εξουσίας στα μήκη και τα πλάτη της γης. Δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο ένας έμμισθος συνεργάτης πρωθυπουργού να τον συνοδεύει στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Κατά πόσον, όμως, είναι δόκιμο και διαφανές να συνταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο αγοράστηκε και «πετάει» με τα χρήματα των φορολογουμένων, ένας «συνομιλητής, φίλος και γνωστός του πρωθυπουργού από τα παλιά που δεν πληρώνεται από κάπου»;
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΝΛΕΪ ΓΚΡΙΝΜΠΕΡΓΚ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στις 10 Μαΐου 1945 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
ΣΠΟΥΔΑΣΕ πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και πήρε PhD από το Χάρβαρντ.
ΔΙΔΑΞΕ για μια δεκαετία στο πανεπιστήμιο Γέιλ κι έπειτα έγινε πολιτικός σύμβουλος.
ΜΕΛΕΤΗ που έκανε το 1985, επί Ρόναλντ Ρέιγκαν, έγινε σημείο αναφοράς όσον αφορά την προοδευτική πολιτική στρατηγική, με βάση ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να εμφανίζουν τον εαυτό τους ως λαϊκιστές, υποστηρίζοντας την εξάπλωση των ευκαιριών για τη μεσαία τάξη.
ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΚΟΣ πρωταγωνιστής της καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον για την εκλογή του το 1992, ενώ υπήρξε σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ κ.ά.
HTAN ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ της εταιρίας Greenberg Quinlan Rosner το 2016, που στη συνέχεια πέρασε στην κόρη του Αννα. Η εταιρία, που θεωρείται η κορυφαία στον τομέα των συμβουλών έρευνας και πολιτικής στρατηγικής στον κόσμο, δραστηριοποιείται σε 90 χώρες σε όλες τις ηπείρους, προσφέροντας δημοσκοπήσεις, ψηφιακές στρατηγικές, επικοινωνιακά σχέδια, αναλύσεις δεδομένων σε υποψήφιους πολιτικούς, κόμματα, αρχηγούς κυβερνήσεων κ.ά.
Η GQR, όπως η ίδια αναφέρει, ήταν στο επίκεντρο της επικράτησης των εκλογικών νικών του Μπιλ Κλίντον το 1992, του Νέλσον Μαντέλα το 1994 κ.ά. Στο πελατολόγιό της ανήκαν εταιρίες όπως οι Monsanto, Microsoft, Boeing, General Motors κ.ά.
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Esquire» τον έχει χαρακτηρίσει «έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του 21ου αιώνα».
TΟ «NEW YORKER» είχε περιγράψει τη νίκη του Εχούντ Μπαράκ στην πρωθυπουργία του Ισραήλ το 1999 ως «ακόμα ένας πελάτης του Γκρίνμπεργκ που πήρε τη θέση του ως αρχηγός κράτους».
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του «It’s the Middle Class, Stupid!» (σ.σ.: Είναι η μεσαία τάξη, ανόητε!) χαρακτηρίστηκε «συνταγή για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα» και «εγχειρίδιο για το πώς να απευθύνεσαι στους ψηφοφόρους για οικονομικά θέματα».
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ με τη Ρόζα Ντε Λάουρο, εκλεγμένη με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.