Για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις. Καταλύτης, τα στοιχεία ανάπτυξης της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που θα καταστήσουν πανάκριβη τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών τους επόμενους μήνες.
Για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης σε φόρους και εισφορές, ενώ σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας επεξεργάζονται σενάριο για παρεμβάσεις στο «βαρύ» μέτωπο των λογαριασμών του ρεύματος, καθώς αναμένεται εκτόξευση των τιμών μέσα στον Σεπτέμβριο.
Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως τα μέτρα για το ρεύμα θα έχουν στόχευση τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι ένα κομμάτι της λεγόμενης μεσαίας τάξης θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο» της ακρίβειας.
Οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης καίνε την τσέπη των καταναλωτών, ενώ φαίνεται πως οι ανατιμήσεις θα ροκανίσουν και την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις έμμεσες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της εισαγωγής του χαμηλού συντελεστή 9% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει «κλειδώσει»:
• η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα,
• η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ απομένει μια νέα μείωση της τάξεως του 1,1 της ποσοστιαίας μονάδας, προκειμένου η ελάφρυνση να αγγίζει συνολικά τις 5 μονάδες έως το 2023, αλλά και
• η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022 και απομένει μία ακόμα μείωση στο 20% το 2023, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.
Από το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2021 θα είναι πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του έτους το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 3,6%, ενώ η Κομισιόν 4,3%. Ωστόσο, υπάρχουν οίκοι αξιολόγησης που εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να «τρέξει» με ρυθμό που μπορεί να πλησιάσει ακόμα και το 5%.
Εφόσον επιβεβαιωθεί κάποια από τις αισιόδοξες προβλέψεις, τότε θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και θα μπορεί να διευρυνθεί το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείξουν ότι υπάρχει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, το «καλάθι» των φοροελαφρύνσεων που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να περιέχει και επιπλέον μέτρα, όπως:
• τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%,
• την κατάργηση ή μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ,
• κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα για όσους κάνουν e-δαπάνες σε επαγγέλματα που έχουν τάσεις υψηλής φοροδιαφυγής,
• τη θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις, με νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, με τους φορολογικούς συντελεστές να μειώνονται ακόμα και κατά 50%,
• τη μείωση κατά 50% ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
• επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις,
• επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο,
• μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% τα επόμενα χρόνια.