Περίπατο πάνε ακόμη μια φορά οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για ήσυχο καλοκαίρι, χωρίς τουρκικές προκλήσεις. Εκτός αν δεν κατάλαβε καλά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τι ακριβώς του είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι, αντί για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που είχε υποσχεθεί ως βοήθεια η Τουρκία, τελικά μας στέλνει ένα ερευνητικό πλοίο για έρευνες στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τη NAVTEX που εκδόθηκε από την τουρκική πλευρά, το σκάφος «Τουμπιτάκ Μαρμαρά» (TÜBITAK MARMARA), που ανήκει στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu με αρχικά TÜ.BI.T.A.K), θα διεξάγει έρευνες μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με ημερομηνία «έναρξης των ερευνών» τη χθεσινή.
Οπως πέρυσι
Πέρυσι το «Ουρούτς Ρέις» αλώνιζε στην ελληνική ΑΟΖ και το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας και της Κύπρου, και φέτος το «Τουμπιτάκ Μαρμαρά».
Οπως είναι φανερό, η Τουρκία δεν έχει κανέναν σκοπό να σταματήσει τις προκλήσεις, το απέδειξε, άλλωστε, ο Ερντογάν και στην Αμμόχωστο και απομένει πλέον να δούμε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στη νέα πρόκληση.
Και γράφουμε αντίδραση της Ελλάδας και όχι της Ε.Ε., γιατί δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω από τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, πέρα από χλιαρές ανακοινώσεις καταδίκης, όπως η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. για την τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια, η οποία επισημοποιήθηκε με την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου και τις εξαγγελίες του κατοχικού καθεστώτος περί ανοίγματος μικρού (δοκιμαστικά) μέρους της περιοχής των Βαρωσίων (περίπου του 3,5%).
Η Ε.Ε. καταδίκασε μεν τις τουρκικές κινήσεις, αλλά ακόμα μία φορά οι καταδίκες παρέμειναν στα λόγια, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή δέσμευση για κυρώσεις.
Πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο γίνεται κατανοητό από όσα έχει υποστηρίξει στην ιστοσελίδα militaire.gr ο δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος τον περασμένο Μάιο: «Η πλέον σοβαρή έξοδος/αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι του πλοίου “Μarmara”, που ανήκει στο ιδρυθέν το 1963 Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας, του οποίου συμβουλίου σκοπός είναι ο ορισμός πολιτικής στους τομείς επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας».
Να προαγάγει την έρευνα και να πετύχει ανάπτυξη της Τουρκίας. Να «ηγηθεί στη δημιουργία ενός επιστημονικού και τεχνολογικού πολιτισμού» στη χώρα.