Στα ύψη η ανεργία των νέων!
Βαρύ τίμημα πληρώνουν οι νέοι της χώρας μας εξαιτίας της πανδημίας, καθώς εκτοξεύθηκε σημαντικά το ποσοστό όσων δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης.
Ενώ η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμα από τα δεκαετή Μνημόνια που η ανεργία των νέων άγγιξε ακόμα και το 50%, ήρθε η υγειονομική κρίση με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να χάσουν τη δουλειά τους και να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας. Η πανδημία, επίσης, επηρέασε και άλλες ομάδες της αγοράς εργασίας, όπως τις γυναίκες -ειδικά τις νεότερες σε ηλικία- και τα άτομα χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στις χώρες του ΟΟΣΑ οι ώρες απασχόλησης των νέων μειώθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ώρες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλοί νέοι, οι οποίοι μάλιστα εργάζονταν σε κλάδους που επηρεάστηκαν ιδιαιτέρως από την πανδημία, έχασαν τη θέση εργασίας τους, ενώ όσοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κατά τη διάρκειά της δυσκολεύτηκαν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, καθώς οι κενές θέσεις εργασίας ήταν περιορισμένες.
Με τους περισσότερους νέους να αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, το γεγονός ότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός της αγοράς εργασίας δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν θα έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία για να λάβουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν την κατανάλωση, αλλά και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2021 σε 15,9%, σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο ποσοστό του Μαΐου του 2020 (16,8%), αλλά και του προηγούμενου μήνα (17,1%), η ανεργία των νέων, κυρίως έως 29 ετών, παρουσίασε σημαντική αύξηση.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, η απασχόληση στους νέους ηλικίας από 15 έως και 29 ετών μειώθηκε σε όλα τα τρίμηνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και μετά, και μάλιστα περισσότερο σε σύγκριση με την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών.
Σύμφωνα με τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι απασχολούμενοι έως 29 ετών μειώθηκαν κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 10,8% για τις ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών. Αντίθετα, η απασχόληση αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης για τους άνω των 45 ετών.