1.380.000 Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές!

Το 88,9% των πολιτών ζει στα όρια της φτώχειας και δεν αντέχει οικονομικά ούτε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας

Σοκ προκαλούν τα δεδομένα που προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat για την οικονομική δυνατότητα της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, που φαίνεται πως -ειδικά τώρα εν μέσω πανδημίας- δεν μπορεί να σηκώσει στις «πλάτες» της το κόστος μίας εβδομάδας θερινών διακοπών.

Το 28% των Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ούτε μία εβδομάδα διακοπών εκτός σπιτιού, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από την Eυρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35.000.000 φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι» καταδεικνύει η μελέτη που έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στις χώρες της Ε.Ε. «Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες» τονίζει η ETUC.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά διακοπές μίας εβδομάδας εκτός σπιτιού, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Στη χώρα μας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού η Ελλάδα βρίσκεται σε αρνητική πρωτιά, σημειώνοντας το συγκλονιστικό 88,9% (ή 1.380.000) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%). Από την άλλη πλευρά, ως πληθυσμιακά μεγαλύτερες χώρες, η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7.000.000, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4.700.000), τη Γερμανία (4.300.000), τη Γαλλία (3.600.000) και την Πολωνία (3.100.000). Η ETUC υπογραμμίζει την «ανισότητα των διακοπών», ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της Ενωσης για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι.

Επισημαίνεται ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24.000.000 άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους» δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC Εσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης. «Η άνοδος της ανισότητας δείχνει πως τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα