Φερέφωνο της Άγκυρας Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ.
Να παρουσιάσει την εικόνα ενός νομοσχεδίου που κάνει «διακρίσεις» κατά της μειονότητας επιχείρησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ιλχάν Αχμέτ κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου που έφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Αγκυρα έχει απευθύνει επανειλημμένα τέτοιες κατηγορίες κατά της χώρας μας.
Ο βουλευτής Ροδόπης -που είχε την τιμή να είναι συνδαιτυμόνας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων- ισχυρίστηκε ότι με το άρθρο 2 της τροπολογίας που κατατέθηκε «αποκλείεται η μειονοτική εκπαίδευση» από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και εξοβελίζεται το μειονοτικό σχολείο από τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης. Κατηγόρησε, μάλιστα, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι οδηγεί τη μειονοτική εκπαίδευση σε «απομείωση, παράλυση και πλήρη απαξίωση».
Ισχυρισμός που απορρίπτεται φυσικά από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο σημειώνει ότι όσον αφορά τη διδασκαλία τουρκικών γίνεται ό,τι ακριβώς προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ όσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα ισχύουν τα ίδια με κάθε άλλο σχολείο της χώρας.
Όπως όμως φαίνεται, κάποιοι πίστευαν ότι με το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, που θα ισχύει από τον επόμενο Σεπτέμβριο σε όλη την επικράτεια, θα είχαν την ευκαιρία να «ενσωματώσουν» μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας του τουρκικού προξενείου στην περιοχή, είτε μέσω της εισαγωγής βιβλίων της αρεσκείας τους για τα μαθήματα τουρκικών, είτε ακόμα και μέσω της υποτιθέμενης σύνδεσης με την «κοινωνία», που θα είχε στόχο την αποκλειστική «σύνδεση» των μειονοτικών σχολείων με διάφορους «φορείς», που έχουν σκοπό την προώθηση της προπαγάνδας της Αγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή. Ο ρόλος, πάντως, εν γένει των μειονοτικών σχολείων έχει γίνει αντικείμενο έντονου διαλόγου και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν ως προθάλαμος «τουρκοποίησης» Πομάκων και Ρομά.
Το πώς ακριβώς, βέβαια, θα λειτουργήσουν οι αλλαγές και εάν τελικά θα υπάρξουν «τρύπες», που κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν, είναι κάτι που θα φανεί από Σεπτέμβριο, όταν και θα αρχίσει η εφαρμογή του νόμου.