Ευτελίζουν και το Σύνταγμα!
Μετά τους εκβιασμούς, τις απειλές και τον διχασμό που προκάλεσε η κυβέρνηση, χρησιμοποιεί πλέον και το Σύνταγμα της χώρας και την απειλή να γενικευτεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εναντίον των πολιτών που αρνούνται ακόμα να εμβολιαστούν ή το καθυστερούν για τους δικούς τους λόγους, φανερώνοντας την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος να χτιστεί τείχος ανοσίας.
Χθες, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να το φέρει στα δικά του μέτρα, επικαλέστηκε το άρθρο 25, παράγραφος 4 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει: «Tο κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». Προανήγγειλε με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας γενίκευση του υποχρεωτικού εμβολιασμού μία μόνο μέρα μετά τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Υγείας με μια απλή υπουργική απόφαση να επεκτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε άλλες κατηγορίες πέραν των υγειονομικών.
«Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας, το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διάταξη για την υποχρεωτικότητα «είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας» και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην προσπάθεια έτσι ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν και οι πιο καχύποπτοι γιατί «δεν μπορεί να περιορίζεται η προσπάθεια μόνο στο κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από κυβέρνηση και ειδικούς».
Την ίδια ώρα, πάντως, που υπάρχει ισχυρός αντίλογος από συνταγματολόγους με τις ερμηνείες του κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα καθώς πρόκειται για πειραματικού τύπου εμβόλια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μεριά της, έδειξε να συμφωνεί με τον πρωθυπουργό. Υποστήριξε ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του, γιατί, όπως εξήγησε, τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή ατομικά είμαστε φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει, αλλά μας τα αναγνωρίζει και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου.