Με πρωτοφανή για πρωθυπουργό αμετροέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τέσσερα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η κυβέρνησή του έκανε τα πάντα σωστά και ότι η νέα έξαρση της πανδημίας αποδίδεται στους πολίτες εκείνους που δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν.
Είπε χαρακτηριστικά: «Aπό την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία ξεδίπλωσε αλλεπάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης υπό τις οδηγίες των ειδικών. Προσάρμοζε, κάθε φορά, τις πολιτικές της στις εξάρσεις του ιού, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία. Θωράκισε το Σύστημα Υγείας, αλλά και τους πολίτες, με εκατομμύρια δωρεάν τεστ. Και βέβαια, εξασφάλισε εμβόλια για όλους με ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα».
Στη συνέχεια, εν είδει απειλής και τιμωρητικής διάθεσης, τόνισε: «Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας όσοι δεν εμβολιάζονται αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Ελληνες».
Δεν σταμάτησε όμως εκεί ο πρωθυπουργός, αλλά σε μία επίδειξη αυτοθαυμασμού αναρωτήθηκε πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Ελληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν, ήδη, πλήρως θωρακισμένοι, όταν ο ίδιος είχε πει, κατ’ επανάληψιν τους προηγούμενους μήνες, ότι νωρίς το καλοκαίρι θα είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία χάρη στη βοήθεια του καιρού και των εμβολιασμών.
Σε συνέντευξή του στον Σκάι στις 10 Φεβρουαρίου είχε πει ότι «ο ιός είναι εποχικός και αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως, όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή». Επιπλέον, προσέθεσε: «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ, και καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αφήνουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας…». Ωστόσο, και πριν από ενάμιση μήνα στη γερμανική εφημερίδα «Βild» είχε πει ότι «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναμένω ότι τα πράγματα θα θυμίζουν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι…»
Τα τέσσερα νέα μέτρα
Τα τέσσερα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:
- Υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Οσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.
- Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, είπε, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή.
- Ειδική πρόνοια λαμβάνεται, ειπε, για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Οποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.
- Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. «Είναι μία πρακτική που ακολουθούν, ήδη, χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» δήλωσε.
Τι θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο για τους υγειονομικούς
Τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες (protothema.gr) αρχικά όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν από την 1η Σεπτεμβρίου, θα πάρουν υποχρεωτικά το υπόλοιπο της κανονικής τους άδειας και εφόσον και πάλι δεν εμβολιαστούν, τότε θα τίθενται σε καθεστώς άδειας χωρίς να πληρώνονται.
Στο μεταξύ, νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με το αν θα υποχρεωθούν και οι εκπαιδευτικοί να εμβολιαστούν, είχε πει ότι, μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός στη συγκεκριμένη ομάδα πηγαίνει πολύ καλά, με ποσοστό άνω του 70% και είχε τονίσει πως όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, το 75% των κρουσμάτων που εντοπίζονται είναι κάτω των 34 ετών, ενώ το 70% των στελεχών της μετάλλαξης Δέλτα είναι ανεμβολίαστοι.
Κίνητρα
Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής, ερωτηθείς αν θα δοθούν κίνητρα για εμβολιασμό στο επιβατικό κοινό, είχε δηλώσει ότι «μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο -και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας- στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιαστούν».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη φάση δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς στα λεωφορεία υπάρχει, ούτως ή άλλως, διαχωριστικό, οι οδηγοί φορούν μάσκα και οι επιβάτες δεν επιβιβάζονται από την μπροστινή πόρτα.
Εως τις 20 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για το 150άρι
Εως τις 20 Ιουλίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του περιβόητου voucher των 150 ευρώ για τους νέους, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.
Οπως ενημέρωσε, η πλατφόρμα στην οποία οι νέοι 18-25 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να λάβουν το επίδομα θα ανοίξει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας «για να μπορέσει ο νέος, ο οποίος είτε είχε εμβολιαστεί νωρίτερα είτε έχει εμβολιαστεί τώρα με την πρώτη δόση, να κάνει την αίτησή του, να γίνει διασταύρωση ότι πράγματι εμβολιάστηκε και μετά από 24 ώρες με μια χρεωστική ψηφιακή κάρτα να λάβει τα 150 ευρώ».
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι εφικτό στις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί περίπου 7.000.000 πολίτες με την πρώτη δόση, εφόσον αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης κυμαίνονται ανάμεσα σε 40.000-45.000 την ημέρα.
Αναφορικά δε με τους νέους έως 35 ετών, υποστήριξε πως από τα τέλη Ιουνίου έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 330.000 άτομα.