Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε προσφάτως, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών στην πρωθυπουργία, «δεν είμαι νεοφιλελεύθερος». Πράγματι, μέχρι στιγμής δεν είναι. Στα λόγια, τουλάχιστον. Εχοντας μελετήσει τη μέθοδο της Αριστεράς αλλά και τα λάθη του πατρός του την περίοδο 1990-1993, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο φιλελεύθερος λόγος πρέπει να είναι εντόνως κοινωνικός. Μα και οι αντίστοιχες πολιτικές να έχουν ισχυρά στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Με αυτήν τη φιλοσοφία εισηγήθηκε, άλλωστε, προσφάτως το εργασιακό νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας επιμέρους θέματα, όπως οι άδειες πατρότητας ή η ασφάλιση των ταχυμεταφορέων, άλλως πως «ντελιβεράδων».
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Με την ίδια φιλοσοφία εισηγείται τώρα και για τον ατομικό κουμπαρά των νέων. Παίρνοντας το μάθημά του από άστοχες υπερφιλελεύθερες διατυπώσεις στις οποίες προέβη και ο ίδιος την περίοδο της αντιπολίτευσης (για την αξία των κοινωνικών ανισοτήτων ή την επταήμερη εργασία), ο πρωθυπουργός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να οικοδομήσει -για να μιλήσω με όρους ρεπουμπλικάνων- την εικόνα του συμπονετικού συντηρητικού. Θα τα καταφέρει, δεν θα τα καταφέρει, στο τέλος θα κριθεί στο χειροκρότημα. Οταν αποτιμηθούν οι πολιτικές του. Εκεί θα δούμε αν ήταν κοινωνικά δίκαιες ή νεοφιλελεύθερες. Το πρόβλημα για τον κύριο Μητσοτάκη όμως δεν είναι ο εαυτός του. Το πρόβλημά του είναι οι συνεργάτες του και μάλιστα οι άμεσοι, οι οποίοι δεν δείχνουν την αυτή προσαρμοστικότητα με τον ίδιο σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ότι τινές εξ αυτών υποφέρουν από μια πολιτική ασθένεια που ονομάζεται νεοφιλελεύθερος ελιτίστικος κυνισμός.
Κοσμητικά επίθετα
Οι άνθρωποι επιτίθενται διαρκώς στους πολίτες, λούζοντάς τους με κοσμητικά επίθετα. Πρακτική εντελώς ξένη προς τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η οποία -το αναφέρει καμιά φορά ο πρωθυπουργός- είναι λαϊκή παράταξη. Η ισχύς της αντλείται πρώτα και κύρια από τον λαό και μετά από τους χορηγούς της. Και το πλέον εκπληκτικό είναι ότι την επίθεση εναντίον των πολιτών εξαπολύουν πολιτικά πρόσωπα που ανακάλυψαν τη Ν.Δ. και ενετάχθησαν σε αυτήν μετά τα σαράντα τους. Εως τότε βολόδερναν μεταξύ μικρών κομμάτων, πολιτικών γραφείων υπουργών, άντε και επενδυτικών τραπεζών οι ευφυέστεροι εξ αυτών. Και όμως: Η αγκάλη που άνοιξε δεν εκτιμήθηκε. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κύριος Γεωργιάδης, ο οποίος στα νιάτα του πέρασε έως και από το κεντροαριστερό κόμμα του κυρίου Τρίτση, επιτίθεται διαρκώς στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους. Τη μία τους ειρωνεύεται και τους καλεί να του δώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους να τις δουλέψει εκείνος. Την άλλη απειλεί τους εργαζομένους με το δίλημμα «εμβόλιο ή απόλυση». Την παράλλη επιτίθεται εκ νέου στους επιχειρηματίες με το δίλημμα «εμβόλιο ή χρεοκοπία». Διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους με «προνόμια» και μη. Παλαιότερα δήλωνε δημοσίως την απογοήτευσή του επειδή του πήρε ο Τόμσεν τη δόξα των απολύσεων. Ή δεχόταν να παραλαμβάνει το υπουργείο του έγγραφα από μάνατζερ πολυεθνικών που διέταζαν την ηγεσία σε ύφος ιταμό σε πρώτο ενικό τι αποφάσεις να εκδίδει. Δεν είναι Ν.Δ. αυτό το ύφος. Νέα Δημοκρατία όπως τη γνωρίσαμε εμείς τουλάχιστον. Αλλά το βιολί συνεχίζεται και προστίθενται στην ορχήστρα κι άλλοι βιολιστές.
Ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος επιτέθηκε προχθές σε εργαζομένους αποκαλώντας τους «εξαρτημένους» από τα επιδόματα. Κατ’ ακρίβειαν χρησιμοποίησε τη φράση «ο ολισθηρός δρόμος της εξάρτησης από τα επιδόματα», λες και είναι ναρκομανείς. Ούτε αυτό το ύφος είναι Ν.Δ. Δεν γνωρίζω αν το διάστημα που ο κύριος Σκέρτσος ήταν διευθυντής του ΣΕΒ έμαθε πώς είναι να είσαι μακροχρονίως άνεργος πενηντάρης και να ζεις με τα 200 ευρώ του επιδόματος της κρατικής prepaid card. Πώς είναι να μπαίνεις στο λεωφορείο στιγματισμένος με την κάρτα δωρεάν μετακινήσεων του ανέργου, να νοσηλεύεσαι στο νοσοκομείο με τη βεβαίωση του ανασφάλιστου, να τρέφεσαι ξοδεύοντας ένα δυο ευρώ κάθε μέρα με σουβλάκια αμφιβόλου διατροφικής αξίας και να κοιμάσαι σε τροχόσπιτα. Εξαρτημένοι από επιδόματα τέτοιοι υπάρχουν χιλιάδες. Δεν είναι επιλογή τους η «εξάρτηση». Ερχονται και στιγμές στη ζωή που από τη μια στιγμή στην άλλη γυρίζει ο κόσμος ανάποδα. Το γεγονός ότι άνθρωποι εξοκέλλουν δεν είναι λόγος για να τους επιτίθεσαι. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτή η αποστολή της πολιτικής: να χωρίζει τους ανθρώπους σε επιτυχημένους και αποτυχημένους και να μοιράζει βραβεία στους μεν, λεμονόκουπες στους δε. Τα αυτά ισχύουν για τον έγκριτο οικονομολόγο Αλέξη Πατέλη.
Τη μία επιτίθεται στους νέους που έχουν κάνει διδακτορικά αποκαλώντας τους «τεμπέληδες». Την άλλη επιτίθεται στους παππούδες γιατί «κόβουν το μέλλον των νέων». Την τρίτη στους στρέιτ εργαζομένους με τη ρατσιστική προσέγγιση ότι οι γκέι είναι πιο αυξημένης παραγωγικότητος. Περιφερειακά έχουμε και άλλους βιολιστές συμπρωταγωνιστές, οι οποίοι κάνουν όμως μόνο εμφανίσεις guest. Εις κάποτε δήλωσε ότι τα μηνύματα των μετακινήσεων πολιτών κατά την πανδημία διατηρούνται ως μέτρο για λόγους «παιδαγωγικούς». Κοινώς είναι βλαξ ο κόσμος και χρειάζεται παιδονόμο. Αλλος τις δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι οι νέοι συμπεριφέρονται κατά την πανδημία «ανέντιμα και ανεύθυνα».
Προφανώς γι’ αυτό και ενίοτε ξυλοκοπούνται από τις Αρχές. Ενας τρίτος αποκάλεσε τους ανεμβολίαστους «ψεκασμένους». Οσα δε ντρέπονται να πουν δημοσίως τα αναθέτουν σε προθύμους των ΜΜΕ. Οπως ο αξιότιμος συνάδελφος που δήλωσε προσφάτως πως όποιος δεν κάνει το εμβόλιο πρέπει να πληρώσει τα νοσήλιά του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η υποτίμηση των πολιτών και οι διαρκείς επιθέσεις εναντίον τους δεν είναι πολιτική. Επιτυγχάνει στο τέλος τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Η τοποθέτηση ενός εκάστου υπουργού στο βάθρο της ανωτέρας ελίτ που κανοναρχεί την αγράμματη πλέμπα με «φετφάδες» του τύπου «θα απολυθείτε», «θα χρεοκοπήσετε», «είστε τεμπέληδες», «εξαρτημένοι», «ανεύθυνοι», «ανέντιμοι», «τζαμπατζήδες» απέχει πολύ από αυτό που ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως «προοδευτικό φιλελεύθερο κόμμα της Κεντροδεξιάς». Είναι κάτι άλλο. Μα δύο χρόνια τώρα -αυτό είναι το μείζον στρατηγικό λάθος τής κατά τα λοιπά επιτυχημένης αυτής περιόδου- οι βιολιστές του κυνισμού αυτής της παράταξης, εξαρτημένοι από την εξουσία (για να μιλήσουμε με τους όρους τους), δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιτίθενται φραστικώς σε μεσαίους επιχειρηματίες, εργαζομένους, νέους, γυναίκες, φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες ταξί, εστιάτορες, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης (που διατίθεντο δωρεάν για προεκλογικές εκστρατείες βουλευτών της Ν.Δ.), ιερείς, μητροπολίτες, εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων. Ανθολόγιο ολόκληρο μπορεί ανέτως να γράψει κανείς με τα πολιτικά μαργαριτάρια που έχουν ειπωθεί.
Και επειδή οι περισσότεροι εξ αυτών, προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι τους αρκεί η πολιτική κάλυψη ή η ανοχή που τους δείχνει ο πρωθυπουργός, καλό είναι να γνωρίζουν -γλυκά το λέμε, που θα έλεγε και ο Μάκης Βορίδης- τα εξής: Ο χώρος της Κεντροδεξιάς και ο κόσμος της είναι πράγματι μεγάθυμος και αφομοιωτικός. Σε αντίθεση με τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τρεις μετεγγραφές νεοδημοκρατών έκανε όλες κι όλες το ΠΑΣΟΚ εν τω καιρώ της παντοδυναμίας του: του Ιωάννη Μπούτου το 1989 ο Ανδρέας, του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου ο Σημίτης το 2000 και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου το 2004 ο Γιώργος.
Στην πλατεία
Κανείς τους δεν πήρε πάσο να μπει στο ιερό. Το γεγονός ότι είναι μεγάθυμος και αφομοιωτικός ο κόσμος της Κεντροδεξιάς και δεν ομιλεί για τους νεοείσακτους που μπήκαν στο ιερό και τον υβρίζουν δεν σημαίνει ότι και λησμονεί. Ποτέ. Περιμένει τη στιγμή που οι βιολιστές θα αφήσουν αργά ή γρήγορα την ασφάλεια του κλειστού δωματίου και θα κατέβουν στην πλατεία. Εκεί να δείτε επίθετα κοσμητικά, εκεί και ουσιαστικά. Η ελληνική γλώσσα είναι πλουσία. Προτείνω λοιπόν το εξής: Αντί του κλασικού ρεπερτορίου να αναζητήσουν οι βιολιστές μας τις αιτίες της αμφισβήτησης της πολιτικής στην Ελλάδα και στον κόσμο με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Θα ανακαλύψουν έντρομοι πως -για λόγους εσωτερικούς (ακαταδίωκτο) και για λόγους παγκόσμιους (επίθεση στα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα)- η άρνηση των πολιτών οφείλεται στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και προς το σύστημα. Αντί να ξιπάζεστε και να υβρίζετε τους πολίτες λοιπόν, αγαπητοί, κατανοήστε τους. Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.