Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει διδαχθεί από τις φούσκες του Χρηματιστηρίου, ζητά από τους ασφαλισμένους να γίνουν επενδυτές και να τζογάρουν τους κόπους μιας ζωής
Επικίνδυνα παιχνίδια με τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση. Χωρίς να έχει διδαχθεί από τα εγκλήματα του παρελθόντος, όπου τα αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος εξαϋλώθηκαν σαν τις φούσκες του Χρηματιστηρίου της εποχής Σημίτη, επαναφέρει ως ενδεδειγμένη λύση το τζογάρισμα των κόπων των ασφαλισμένων, υποσχόμενη τεράστιες αυξήσεις στις συντάξεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, απαντά με μισόλογα στη σοβαρή κριτική που ασκείται σε σχέση με τους κινδύνους του εγχειρήματος αλλά και του τεράστιου κόστους που θα απαιτηθεί για τη μετάβαση.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου και τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου. Μάλιστα, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε να εφαρμοστεί από το νέο έτος.
Σύμφωνα με αυτό, το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.
Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής) είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα. Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει, δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα, βάσει των ήδη ψηφισμένων νόμων. Η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου δημόσιου φορέα (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – ΤΕΚΑ) που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.
Όπως επισημάνθηκε, θα δημιουργηθεί ένας περιορισμένος αριθμός επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου –με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του– θα επενδύονται τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» του. Θα υπάρχει η συντηρητική επιλογή, η ενδιάμεση και μια πιο «επιθετική», με στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερων αποδόσεων. Ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζει τη στρατηγική του και θα μπορεί να έχει άμεση ενημέρωση για το άθροισμα των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή/και τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή.
Βασικό επιχείρημα για τη μετάβαση στο νέο σύστημα είναι ο υπαρκτός κίνδυνος του δημογραφικού. Έτσι, λίγες μόνο μέρες μετά τη νομοθέτηση του νέου εργασιακού, που προβλέπει αύξηση ωρών εργασίας και μείωση αποδοχών, υποκριτικά ο Κωστής Χατζηδάκης παρέθεσε τα στοιχεία που αναφέρουν ότι «η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1, ενώ το (ισχύον) σύστημα δομήθηκε -αρκετές δεκαετίες πριν- με αναλογία 4 προς 1».