Όλα δείχνουν ότι, ύστερα από όποιο τέλος της υπάρχουσας υγειονομικής κρίσης, έρχεται οικονομική. Επανέρχονται με βήμα ταχύ τα περιοριστικά μέτρα, οι πολιτικές τύπου Σόιμπλε, η γερμανική αυστηρότητα και η «πειθαρχία» που πρέπει να επιδείξουν τα κράτη της Ε.Ε. για να βολέψουν τους Γερμανούς.
Ο Αρμιν Λάσετ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του CDU, του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ και, κατά πολλούς, ο πιθανότερος να τη διαδεχθεί στην Καγκελαρία, παραχώρησε συνέντευξη στους «Financial Times» και έδειξε τις προθέσεις του: Να επανέλθει γρήγορα η κατάσταση στα… γνωστά. Ενα από τα βασικά σημεία των τοποθετήσεών του ήταν το ακόλουθο: «Σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ, κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα δικά της χρέη. […] Η βασική ιδέα είναι να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου μια χώρα ευθύνεται για τα χρέη μιας άλλης… και αυτή η αρχή εξακολουθεί να ισχύει».
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Λάσετ ξεκαθαρίζει ότι η Ε.Ε. χρειάζεται Ευρωσύνταγμα και ισχυρότερο επίτροπο Οικονομίας. Επίσης, θεωρεί ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις με πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, ακόμα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ουσιαστικά, έτσι προαναγγέλλει την επικράτηση μιας εξουσιαστικής ομάδας 15 χωρών, οι οποίες θα εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ενωσης.
Το ήδη δυσοίωνο κλίμα επιδεινώνεται, αν αναλογιστεί κάποιος τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μόνη της η κυβέρνηση έναντι των δανειστών για εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα. Η «δημοκρατία», σε άρθρο της για το θέμα, έγραψε τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών, από το 2023 και έως το 2030 η χώρα μας θα έπρεπε να πετυχαίνει κατά μέσον όρο πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ, αρκετά χαμηλότερα από τους ασφυκτικούς στόχους που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. […] Φαίνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει νέα μνημόνια… από την πίσω πόρτα, τα οποία θα “δέσουν” εκ νέου τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».
Καθώς φαίνεται, η πανδημία της λιτότητας, της υπερφορολόγησης και των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων δεν πρόκειται να λήξει…