Τα «εμβληματικά» έργα που προβλέπονται
Το «πράσινο φως» στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έδωσε η Κομισιόν, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων για την περίοδο 2021-2026, με το ελληνικό σχέδιο να επικυρώνεται και με ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πλέον, το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα έχει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν, ενώ στο ενδιάμεσο θα πρέπει τα σχέδια να εγκριθούν και από τα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το ελληνικό σχέδιο εγκρίθηκε από την Κομισιόν, ωστόσο στη χώρα μας ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρώπη, η οποία θα κρατά δέσμια τη χώρα σε συγκεκριμένους στόχους και προαπαιτούμενα έως και το 2026.
Αίσθηση έχουν προκαλέσει επίσης η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ανακοίνωση της Κομισιόν που προηγήθηκε, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας θα λάβει το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.
Ωστόσο, πριν από σχεδόν δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε με… πανηγυρικό τρόπο το ελληνικό σχέδιο με την ονομασία «Ελλάδα 2.0», οι πίνακες που συνόδευαν το κείμενο ανέφεραν ότι θα δοθούν 18,19 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, με τον συνολικό κονδύλι να ανέρχεται στα 30,92 δισ. ευρώ.
Φαίνεται πως στην πορεία «εξαφανίστηκαν» σχεδόν 400.000.000 ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν και απεντάξεις έργων και μεταρρυθμίσεων, καθώς δεν έλαβαν την έγκριση της Κομισιόν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από το ελληνικό σχέδιο βγήκαν όλα τα οδικά έργα, πλην του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης και του Ε-65, ενώ η Κομισιόν φέρεται ότι εντόπισε και αρκετά έργα τα οποία παρουσίαζαν υπερκοστολογήσεις.
Η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα γίνεται σταδιακά. Μάλιστα, θα συνοδεύονται από συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα, τα οποία θα επιβλέπονται σε εξαμηνιαία βάση από την Κομισιόν. Μόνο όταν έχουν εκπληρωθεί τα συμφωνηθέντα θα εκταμιεύεται η επόμενη δόση, όπως ακριβώς γινόταν κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης με τα προαπαιτούμενα των Μνημονίων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, άλλωστε, όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά έως τις 31 Αυγούστου του 2026, ειδάλλως τα χρήματα χάνονται οριστικά. Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ποσό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Ελλάδα. Στόχος της χώρας μας είναι να λάβει και την πρώτη δόση ύψους 3,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας» τόνισε σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το «Ελλάδα 2.0».
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει 170 έργα και μεταρρυθμίσεις, που μεταξύ άλλων είναι:
- Ο Βόρειος Οδικός Aξονας Κρήτης (427.000.000 ευρώ).
- Ο αυτοκινητόδρομος Ε-65 Τρίκαλα – Γρεβενά – Εγνατία Οδός, συνολικού μήκους 70,47 χλμ. (452.000.000 ευρώ).
- Η ανάπτυξη δικτύου 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, μήκους 2.011 χιλιομέτρων (300.000.000 ευρώ).
- Το «Εξοικονομώ στο Δημόσιο», που αφορά την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (200.000.000 ευρώ).
- Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (1,08 δισ. ευρώ).
- Η διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά.
- Η μεταρρύθμιση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των POS, αλλά και των τιμολογήσεων εν γένει με τις φορολογικές και ελεγκτικές Αρχές, με θέσπιση κινήτρων για την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις και στην προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού (300.000 ευρώ).
- Η αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσονται ως ειδικότερα έργα η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη (224.000.000 ευρώ).
- Μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.ά.) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη «έξυπνη» διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων (200.000.000 ευρώ).