Την ώρα που ο λαός αγωνιά για το μέλλον ο Κυριάκος και η σύζυγός του Μαρέβα καλλωπίζουν το πρωθυπουργικό μέγαρο
Με μία διπλή πρόκληση μέσα σε μία μέρα το πρωθυπουργικό (ή μήπως… βασιλικό;) ζεύγος έδειξε στον ελληνικό λαό ότι είναι εντελώς ξεκομμένο από την πραγματικότητα της ζωής του λαού, ο οποίος εν μέσω πανδημίας και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων ζει στην αβεβαιότητα και την ανέχεια, χωρίς να ξέρει τι του ξημερώνει…
Τούτη λοιπόν την περίοδο που το ΕΣΥ έχει τεράστιες ελλείψεις, που άνθρωποι πεθαίνουν κατά δεκάδες καθημερινά στις υποστελεχωμένες από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ΜΕΘ, τούτη την περίοδο που μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, τούτη την περίοδο που το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταργεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο, προκαλώντας μαζικές διαμαρτυρίες…
1. Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ως «πρώτη κυρία», ανακαινίζει με δική της ευθύνη, πρωτοβουλία και επoπτεία το Μέγαρο Μαξίμου, φωτογραφίζεται και δίνει συνεντεύξεις γι’ αυτό σαν να είναι η προσωπική της κατοικία, κάτι σαν… το σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι!
2. Ο πρωθυπουργός την ώρα που ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η επιλογή των νέων φρεγατών, καθυστερεί, εγκρίνει την απόκτηση ακόμη ενός VIP αεροσκάφους, το οποίο θα προστεθεί στα τρία που ήδη διαθέτουμε! Τι χρειάζεται ακόμα ένα VIP αεροσκάφος, με τόσα πολλά έξοδα συντήρησης; Είναι τόσο πολλές οι ανάγκες μετακίνησης του πρωθυπουργού, που δεν του φτάνουν τα τρία αεροσκάφη; Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει την είδηση. Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στη «δημοκρατία» για το νέο αεροσκάφος, είπαν ότι εξετάζεται η αξιοποίηση αντισταθμιστικών στο πλαίσιο των εξοπλιστικών με τη Γαλλία. Σε αυτή την περίπτωση, θα πωληθεί ένα από τα υπάρχοντα αεροσκάφη.
Μια διπλή πρόκληση μεγάλης, χλιδάτης και ανέμελης ζωής του ζεύγους Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι, συνέχεια τόσων και τόσων άλλων προκλήσεων στις πλάτες του ελληνικού λαού, που αναγκάζεται εν μέσω πανδημίας να ζει με επιδόματα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του, ενώ πήγε στην Τήνο με το πλοίο της γραμμής για τριήμερο (στη γνωστή εξοχική του κατοικία που είναι δίπλα δίπλα με του Χριστοφοράκου της Siemens) -η αναχώρησή του καλύφθηκε φωτογραφικά για να δείξει πόσο λιτός, απλός, προσιτός και απέριττος είναι-, επέστρεψε με ελικόπτερο, το οποίο, όπως είπε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μίσθωσε ο ίδιος. Τόσο μεγάλο έξοδο για να καθίσει στο νησί ένα απόγευμα παραπάνω; Και, φυσικά, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πειστικές εξηγήσεις γι’ αυτή τη μίσθωση.
Τις προθέσεις του όμως για ξεκούραστες και από αέρος μετακινήσεις τις είχε δείξει από νωρίς το πρωθυπουργικό ζεύγος. Πέρυσι τον Ιούλιο και εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην αν. Μεσόγειο είχε πετάξει με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο για να δει την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του… Δημήτρη Λιγνάδη. Και φυσικά όλοι ξέρουμε πού βρίσκεται σήμερα ο Λιγνάδης και για ποιους λόγους… Ο κ. Πέτσας τότε είχε πει ότι «στον πρωθυπουργό διατίθενται από την Πολιτεία τα μέσα που χρειάζονται για να επιτελεί τα καθήκοντά του και να μετακινείται όπου χρειάζεται…» Δηλαδή η παράσταση του Λιγνάδη είχε σχέση με τον θεσμικό του ρόλο! Το ακούσαμε κι αυτό!
Εκτενές αφιέρωμα στην ανακαίνιση του Μαξίμου έχει το περιοδικό «Architectural Digest», στο οποίο η κυρία Μαρέβα κάνει και δηλώσεις για την αναγκαιότητα αλλαγών στον χώρο. Αναφέρει ότι δεν είχε βαφτεί από το 2004, γιατί η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας δεν επέτρεψε την ανακαίνιση (λες και τώρα η χώρα και οι Ελληνες κολυμπάνε στο χρήμα) και σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης τής έδωσε το ελεύθερο για την ανακαίνιση, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει κόστος για τον ελληνικό λαό! Σύμφωνα λοιπόν με το «Αrchitectural Digest», η σύζυγος του πρωθυπουργού συγκέντρωσε μία ομάδα 10 εθελοντών για να σχεδιάσει την ανακαίνιση τριών δωματίων του Μεγάρου: μίας αίθουσας συνεδριάσεων, ενός χώρου υποδοχής, που η κυρία Γκραμπόφσκι αποκαλεί «σαλόνι», και του γραφείο του πρωθυπουργού. Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμελητές τέχνης και συλλέκτες, προσέγγισε καλλιτέχνες, δημιουργούς και συλλέκτες προκειμένου να τους ζητήσει να δανείσουν έργα για ένα διάστημα δύο ετών.
«Η σκέψη είναι να ανανεώνουμε τη συλλογή των έργων τέχνης κάθε δύο χρόνια, ώστε να μπορούμε να αναδείξουμε το ταλέντο των Ελλήνων καλλιτεχνών τόσο στους ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται τον χώρο όσο και σε πολίτες» δήλωσε στο περιοδικό η κυρία Γκραμπόφσκι. Δεν αναφέρει όμως ποια είναι αυτή η ομάδα εθελοντών, ποιος πλήρωσε τα υλικά, ποια ανταλλάγματα δόθηκαν, αφού δεν πήραν χρήματα… «Φιλοσοφία μου να είναι ευπαρουσίαστο, ενδιαφέρον και να αντιπροσωπεύει ποιοι είμαστε. Το κτίριο αυτό αντιπροσωπεύει τους Ελληνες» υπογραμμίζει η κυρία Μαρέβα και τονίζει: «Ηθελα να το μετατρέψω σε ένα μέρος που ανοίγει στον κόσμο και περνάει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα έχουμε όμορφη Ιστορία, παραδόσεις και δημιουργίες», ενώ περιγράφοντας το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει: «Είμαστε φύλακες του μέρους αυτού για μερικά χρόνια. Η φιλοσοφία μου είναι: Μπορείς να αφήσεις την ψυχή σου στα μέρη όπου περνάς χρόνο. Πρέπει να αγαπάς τα μέρη που σε αντιπροσωπεύουν»…