Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η ρωγμή την οποία προκάλεσε στο σκοτεινό κομμάτι του συστήματος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis η ιστορική απόφαση του αντιεισαγγελέα Εφετών Σπύρου Παππά να ασκήσει δίωξη κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και η οποία έχει ήδη επιτρέψει να απλωθεί περισσότερο φως στις πραγματικές διαστάσεις του αληθινού σκανδάλου, το οποίο, φυσικά, δεν είχε ποτέ εκφάνσεις πολιτικής σκευωρίας.
Από τη Μαρία Παναγιώτου
Γιατί η σπασμωδική -αλλά ενδεικτική για την υπόθεση- κίνηση του ίδιου του κ. Αγγελή να αφήσει να διαρρεύσει στον Τύπο επιστολή του, την οποία απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα προκειμένου να του ζητήσει ακρόαση προτού ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι και πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του, με βάση το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου, φωτίζει τελικά ακόμη περισσότερο την πραγματική σκευωρία, που ήταν εξαρχής να συγκαλυφθούν οι ενορχηστρωτές του σκανδάλου Novartis. Και τη φωτίζει, καθώς είναι πραγματικά πρωτοφανές εισαγγελικός λειτουργός όχι μόνο να ζητάει την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας σε υπόθεση που αφορά τον χώρο της Δικαιοσύνης, όχι μόνο να δημοσιοποιεί την έκκλησή του, αλλά ταυτόχρονα και να αποδίδει σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό ύποπτες προθέσεις για τον τρόπο που διενήργησε έναν πειθαρχικό έλεγχο, διασύροντάς τον στον δημόσιο βίο με επαίσχυντο τρόπο. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κ. Αγγελής βάλλει κατά συναδέλφων του. Είναι, όμως, ίσως η πρώτη φορά που εκλιπαρεί με τέτοιο τρόπο για πολιτικό… σωσίβιο, τουλάχιστον δημόσια.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, εκτός από τη δίωξη που άσκησε ο κ. Παππάς στον κ. Αγγελή για παράβαση καθήκοντος (σ.σ.: επειδή αρνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 από τη θέση του επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς να παραλάβει στοιχεία από Αμερικανούς αξιωματούχους για τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό συγγενή πολιτικού που το όνομα του εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis), υπάρχει από τις 21 Απριλίου, σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Δικαιοσύνης, πόρισμα και παραπεμπτικό του κ. Πικραμένου, ο οποίος εξέτασε τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του κ. Αγγελή στην υπόθεση. Οπως, μάλιστα, αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», φαίνεται πως στο πόρισμα αυτό γίνονται δεκτές όλες οι αιτιάσεις της κυρίας Τουλουπάκη, δηλαδή ο κ. Πικραμένος αποδέχεται πως ο κ. Αγγελής έχει υποπέσει σε μία σειρά από πειθαρχικά παραπτώματα που είναι δυνατόν να οδηγήσουν από την αργία μέχρι την απόλυση ενός εισαγγελικού λειτουργού.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Αγγελής αποδίδει σε κομματικούς και πολιτικούς λόγους τον πειθαρχικό έλεγχό του και κάνει λόγο για ανεδαφικά συμπεράσματα του πορίσματος. Η κίνησή του, όμως, αποδεικνύει μάλλον πως το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» είναι αληθές. Δηλαδή πως το πόρισμα του κ. Πικραμένου είναι καταπέλτης, αλλά και πως στο παραπεμπτικό του ο ανώτατος δικαστικός είναι πιθανόν να προτείνει βαρύτατη πειθαρχική ποινή για τον κ. Αγγελή.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε μία αψυχολόγητη κίνηση, ο κ. Αγγελής, μαζί με τις εξηγήσεις που προσκόμισε στον εισαγγελέα, κατέθεσε και ένα έγγραφο δικαστικής συνδρομής, το οποίο είχαν αποστείλει οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς προς τις ΗΠΑ λίγες μέρες μετά το ταξίδι στη Βιένη και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου 2019 και ενώ ο κ. Αγγελής είχε υποβάλει αναφορά παραίτησης από τη θέση του επόπτη, με το οποίο ζητούσαν τα στοιχεία που είχε αρνηθεί να παραλάβει ο τελευταίος. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει πως το έγγραφο αποδεικνύει ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ήξεραν ήδη τα στοιχεία που τους πρότειναν να πάρουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Στην πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει πως οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς προσπάθησαν απλά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να εξασφαλίσουν τα στοιχεία που αρνήθηκε να πάρει ο πρώην επόπτης τους.