Ανακοίνωσε πως τα εγκεκριμένα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις, όμως αποτρέπει τους Ευρωπαίους από τα διεθνή ταξίδια
Τα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές εμβόλια που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού», διαβεβαίωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας ωστόσο οι πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον Covid-19.
Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μιας συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό, νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής. «Είναι μια ακαθόριστη απειλή» τόνισε, από την πλευρά της, η Κάθριν Σμόλγουντ, που είναι αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην περιοχή που καλύπτει μέρος της κεντρικής Ασίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 60% σε έναν μήνα, από 1.700.000 που είχαμε μέσα Απριλίου στα 685.000 την περασμένη εβδομάδα. «Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει πάντα να παραμένουμε σε επαγρύπνηση. (…) Η αύξηση της κινητικότητας, οι φυσικές επαφές και οι συναθροίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη» επέμεινε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιοχή, τονίζοντας ότι τα απαραίτητα ταξίδια συνεχίστηκαν.
Επιπλέον, η χαλάρωση των κοινωνικών μέτρων πρέπει να συνοδευτεί από εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους, την ιχνηλάτηση και τον εμβολιασμό. «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος» πρόσθεσε ο Κλούγκε, υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως «τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας τυφλώσει αυτό το φως».
Παράλληλα, η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, επικαλούμενη ανάλυση δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες από τη διάθεση των εμβολίων, ανακοίνωσε χθες πως δύο δόσεις του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca κάνουν το σκεύασμα 85% με 90% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου.