Η υπόθεση χρονικά πηγαίνει στο σχετικά μακρινό παρελθόν, αλλά δεν παύει να διατηρεί όχι μόνο την επικαιρότητά της, αλλά και την ευρύτερη σημειολογική της αξία, καθώς η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας εξακολουθεί να έχει, δυστυχώς, διαχρονικό χαρακτήρα.
Ο λόγος για τη γνωστή «υπόθεση Τσουκάτου» και «το 1.000.000 μάρκα από τη Siemens». Μια υπόθεση η οποία -ως …είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις- σύρθηκε επί πολλά χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, από αναβολή σε αναβολή και από καθυστέρηση, έως ότου βγει η απόφαση. Ακόμα κι αυτή η απόφαση, όμως, μόλις τώρα καθαρογράφτηκε, και αποτελεί ένα ντοκουμέντο από πολλές πλευρές.
Όσο κι αν σκόπιμα ή όχι, με την πάροδο των χρόνων, εξασθένισε ο «απόηχος» του σκανδάλου (μεσολάβησαν, άλλωστε, και τόσα άλλα ανάλογης ισχύος…), αυτό που αποτελεί πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο, με τελεσίδικη δικαστική βούλα, είναι ότι το 1.000.000 μάρκα κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ!
Όποια εξήγηση και ερμηνεία βολεύεται να δίδει καθείς εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, λίγη σημασία έχει. Ας βαφτίσουν την πράξη όπως νομίζουν. Η ουσία δεν αλλάζει κι αυτή είναι ότι τα χρήματα αυτά (και τουλάχιστον αυτά…) που προέρχονταν από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού πήγαν αρχικά στα χέρια του κάποτε παντοδύναμου «στρατηγού» και από αυτόν παραδόθηκαν στα επίσης… μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Χρειάζεται να θυμίσουμε ποιος ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε; Να θυμίσουμε ποίου ήταν το alter ego ο Θ. Τσουκάτος χωρίς γνώση -εάν όχι εντολή του οποίου- ουδέν έπραττε; Ηταν ο ορθά αποκληθείς «αρχιερέας της διαφθοράς» Κ. Σημίτης, ο οποίος την κρίσιμη ώρα… δεν γνώριζε τίποτε. Οπως δεν γνώριζε και για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς των κυβερνήσεών του: Από τον Τσοχατζόπουλο στον Παπαντωνίου έως τον Μαντέλη και τον Νεονάκη…
Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΠΑΣΟΚ -με όλες τις ηγεσίες που ακολούθησαν έως και σήμερα- αρνείται πως το «βρόμικο» αυτό εκατομμύριο έφθασε στη Χαριλάου Τρικούπη και η επίσημη γραμμή είναι ότι το «κράτησε» για λογαριασμό του ο Θ. Τσουκάτος. Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη απεφάνθη όμως διαφορετικά, ο ισχυρισμός αυτός είναι άνευ αξίας. Αντιθέτως, επανέρχεται τώρα το ερώτημα: Δεν οφείλει πλέον το ΠΑΣΟΚ να πει, επιτέλους, στον ελληνικό λαό τι απέγινε αυτό το εκατομμύριο, ποιοι το πήραν και -πολύ περισσότερο- να κληθεί να το επιστρέψει ως προϊόν παράνομης πράξης;