Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος έσπευσε στην περιοχή για να καθησυχάσει τους κατοίκους για το ζήτημα των δασωμένων αγρών
Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Τα σημαντικά προβλήματα που έχει φέρει στο προσκήνιο η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μάνη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιώργου Αμυρά στην ευρύτερη περιοχή. Βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αγροτών και κτηνοτρόφων της ανατολικής και τη δυτικής Μανής ενημέρωσαν τον υφυπουργό Περιβάλλοντος για το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες αν δεν αλλάξει ο τρόπος αποτύπωσης χιλιάδων εκτάσεων στους χάρτες.
Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, όπου ο… λόγος ήταν συμβόλαιο, είναι ένα από τα κύρια θέματα που επεξεργάζεται η άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ, όπως, άλλωστε, και το ζήτημα των δασωμένων αγρών. Τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση, που θα ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού, θα δίνει λύσεις για δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησιακά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα.
«Είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες, τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες γης ότι, όπου υπάρχουν σφάλματα κατά την ανάρτηση των χαρτών, η δημόσια διοίκηση θα τα λύσει, χωρίς κόπο για τον πολίτη, χωρίς κανένα κόστος. Παράλληλα, θα δώσουμε νομοθετικά λύσεις σε ζητήματα που ήταν άλυτα εδώ και 70-80 χρόνια. Δηλαδή ποια; Το ιδιοκτησιακό ζήτημα, που εδώ στη Μάνη έχει ιδιαίτερη σημασία, τα δασωμένα χωράφια, οι αγροί που διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική τους χρήση και στον αρχικό τους χαρακτήρα. Και, σαφέστατα, πιο πολύπλοκα ζητήματα, όπως τα εκχερσωμένα πρώην δάση, που όμως εδώ, στη Μεσσηνία και τη Μάνη, δεν είναι έντονα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι καμία επιδότηση αγρότη και κτηνοτρόφου δεν πρόκειται να χαθεί.
Έξω από το δημαρχείο της Καρδαμύλης πολίτες είχαν ξεδιπλώσει πανό διαμαρτυρίας κατά των δασικών χαρτών, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Μάνης παρουσίασε στον κ. Αμυρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ενιαία Μάνη (Μεσσηνιακή και Λακωνική) με την πατρογονική γη των Μανιατών εξαιτίας της πρακτικής των Δασαρχείων Καλαμάτας και Γυθείου, τα οποία κορυφώνονται με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηματολογίου. «Ουσιαστικά, οι Μανιάτες χάνουμε τις περιουσίες μας, επειδή έμειναν ακαλλιέργητες, χωρίς να το απαγορεύει κανένας νόμος. Αυτές χαρακτηρίζονται “δασικές εκτάσεις”, γεγονός που ισούται με άτυπη δήμευση από το κράτος, αφού μας απαγορεύουν πλέον να τις αγγίξουμε!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόθεση του υφυπουργού να επιλύσει χρόνια προβλήματα.
Για το θέμα των δασικών χαρτών ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος Δημήτριος Κοτσώνης προτείνει να ισχύσει ο νόμος Βενιζέλου του 1929, σύμφωνα με τον οποίο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι βοσκότοποι εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία.