Δανειστές και τράπεζες ζητούν τέλος στην ασυλία των οφειλετών! Ποιοι μπορούν να μπουν στο καθεστώς δεύτερης ευκαιρίας
Παίρνουν μπρος οι πλειστηριασμοί από τον Μάιο, μετά το «πάγωμα» της διαδικασίας που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όλοι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί έως τις 13 Μαΐου, ενώ ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση αναστέλλονται έως το τέλος του μήνα όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία.
Οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει» πρακτικά από τις 7 Νοεμβρίου 2020, όταν άρχισε το δεύτερο lockdown που αποφασίστηκε και έκλεισαν τα δικαστήρια. Έκτοτε έχει περάσει ένα διάστημα έξι μηνών, κατά το οποίο έχει δοθεί ασυλία σε όλους τους οφειλέτες από πλειστηριασμούς. Ωστόσο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα:
- έχουν προγραμματιστεί 3.123 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2021, ενώ
- από την αρχή του δεύτερου lockdown έως σήμερα έχουν αναρτηθεί ήδη 6.521 πλειστηριασμοί!
Μπροστά στην κατακραυγή του κόσμου για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών πριν καλά καλά η χώρα βγει από τα πολύμηνα lockdowns, τα οποία έχουν αφήσει αμέτρητες οικονομικές πληγές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, από την κυβέρνηση επικαλούνται τις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα ανακοπής κατά της απόφασης του πλειστηριασμού, μια διαδικασία που κρατά 45 μέρες. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι πλειστηριασμοί θα «παγώσουν» πρακτικά έως τις 16 Ιουλίου και όχι έως τις 13 Μαΐου που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, τονίζουν πως ο μήνας Αύγουστος θεωρείται πάντα «νεκρός» μήνας σε επίπεδο πλειστηριασμών, συνεπώς εκτιμούν πως οι διαδικασίες θα «ξεπαγώσουν» πρακτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, ακόμα και η έναρξη του πτωχευτικού νόμου για τα νοικοκυριά από την 1η Ιουνίου πρακτικά σημαίνει ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι, αφού στο ενδιάμεσο θα πρέπει να κινηθούν όλες οι διαδικασίες εκποίησης της προσωπικής περιουσίας ενός οφειλέτη που επιθυμεί να πτωχεύσει.
Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών ζητούν εδώ και καιρό οι δανειστές, αλλά και οι τράπεζες, καθώς ανησυχούν για μια νέα εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων. Άλλωστε η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εκτιμήσει πως η πανδημία θα αφήσει πίσω της μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων 8-10 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ενήμερα πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση τον Μάρτιο του 2020.
Οι θεσμοί ζητούν επιτακτικά την επαναφορά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να «κουμπώσει» με την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου από την 1η Ιουνίου για τα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και στο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» που έχει στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα και σε μονοψήφιο ποσοστό τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται πλέον με διαδικασίες fast track, καθώς θα διενεργούνται τάχιστα, με τον οφειλέτη να χάνει το σύνολο της περιουσίας του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ θα μπορεί να παρακολουθεί… live τη διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του.
Συγκεκριμένα, οι πλειστηριασμοί που εμπίπτουν στον νέο νόμο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» διεξάγονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικός πλειστηριασμός) και πραγματοποιούνται μέσω των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.). Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό με τη διακήρυξη, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
Αναφορικά με τη διαδικασία διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ο συμβολαιογράφος θα αναρτά στην ιστοσελίδα των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πλειστηριασμών την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία:
- ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου
- αντικείμενο
- ημερομηνία διενέργειας
- τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού
- ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο στο ηλεκτρονικό μητρώο αφερεγγυότητας, όπου έχει δημοσιοποιηθεί η διακήρυξη του συνδίκου.
Με την αναγγελία προσαρτώνται και οι δύο εκθέσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, τις οποίες ο σύνδικος λαμβάνει, και αντίγραφα αυτών καταθέτει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.