Ο Γκουτέρες απέρριψε τη λύση δύο κρατών, καθώς είναι μη αποδεκτή από Συμβούλιο Ασφαλείας και Ε.Ε.
Επιβεβαιώνεται το χάσμα μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, καθώς η επιμονή των Τούρκων σε δύο κράτη δεν αφήνει περιθώρια σύμπλευσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λόγια του γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες, αυτό που ζητούν είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδεχτούν ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ούτε η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεγονός που τον οδηγεί ώστε να «απειλεί» ότι προτίθεται να επιστρέψει την εντολή που έχει λάβει για λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η δημοσιοποίηση του εγγράφου με το οποίο οι Τουρκοκύπριοι επιβεβαιώνουν την επιμονή τους στη λύση των δύο κρατών και το οποίο κατατέθηκε τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του ηγέτη των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες όσο και στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών έκανε το κλίμα ιδιαίτερα δυσμενές.
Το έγγραφο, όπως σημειώνεται με έμφαση, δεν διαφοροποιείται σε τίποτε από τη θέση που εξέφραζε επανειλημμένως τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και σε δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ερσίν Τατάρ μετέβη στον ΟΗΕ ως αγγελιαφόρος του Τούρκου προέδρου.
Στο έγγραφο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλείται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο θα διασφαλίζονται η… κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών και το ισότιμο διεθνές στάτους του. Η αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμεύσει ως… βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.
Εάν συμβεί αυτό, υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με χρονοδιαγράμματα, με έμφαση στις «μελλοντικές σχέσεις, οι οποίες θα στηριχτούν από τις «εγγυήτριες δυνάμεις».
Η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα τεθεί προς έγκριση σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Δηλαδή οι Τούρκοι θέλουν την εξομοίωση των δύο κρατών απλώς για να… αρχίσει η κουβέντα. Κάτι το οποίο απέρριψε ο γ.γ. του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτούν και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.
Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει τη λύση δύο κρατών, ενώ η ομάδα του Ν. Αναστασιάδη ετοίμασε έγγραφο που απαντά στις τουρκικές θέσεις, το οποίο έδωσε στον γ. γραμματέα
Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατέστησαν σαφές ότι είναι αδύνατον να υποστηρίξουν μια λύση εκτός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και πέραν του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.
Αυτό ξεκαθάρισε χθες και ο Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις που είχε, στο πλαίσιο της συνόδου, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ.
Κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του γνωστού πλαισίου, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του ο υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην Ολομέλεια, είναι θετική, καθώς υποδηλώνει ακόμη μία φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.
Θέση την οποία θα υπερασπιστεί και στην έκτακτη Ολομέλεια που συγκάλεσε χθες το βράδυ ο γ.γ. του ΟΗΕ.