Σε πανικό το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις των πρακτικών, οδηγήθηκε στο σκάνδαλο του «ακαταδίωκτου». Θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και κοινωνία για την αντισυνταγματική τροπολογία
Το αφήγημα «της προστασίας και της ανεξαρτησίας των γιατρών που μετέχουν στην επιτροπή» έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αντισυνταγματική τροπολογία, που πλέον αποτελεί και νόμο του κράτους και η οποία προβλέπει ασυλία στα μέλη των τριών επιτροπών του υπουργείου Υγείας. Φυσικά δεν πρόκειται για μία επιτροπή, αλλά για όλες τις επιτροπές που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας και εννοείται ότι σε αυτές δεν μετέχουν μόνο γιατροί, όπως ανερυθρίαστα είπε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αλλά και κυβερνητικά στελέχη.
Ποια είναι αυτά τα κυβερνητικά στελέχη; Να τα θυμίσουμε στον κ. Κοντοζαμάνη και στην κυρία Πελώνη, η οποία επίσης «ξέχασε» να μιλήσει γι’ αυτούς και έκανε λόγο μόνο για γιατρούς. Τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται με αυτή την τροπολογία είναι οι: Παναγιώτης Πρεζεράκος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Φιλίππου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
Όσο κι αν θέλουν στο Μαξίμου να θολώσουν τα νερά, δεν θα το καταφέρουν γιατί έχουν ξεσηκωθεί ακόμη και οι γιατροί εναντίον αυτής της κατάπτυστης ρύθμισης, που παραβιάζει καταφανέστατα το Σύνταγμα, μεταξύ άλλων, το άρθρο 4, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την αποκάλυψη των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπου αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή για να περάσει τα μέτρα που θέλει, όποτε θέλει. Στη σκιά αυτής της αποκάλυψης, η οποία πανικόβαλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο κ. Κοντοζαμάνης κατέθεσε στη Βουλή την αδιανόητη τροπολογία για την ασυλία μελών των επιτροπών του υπουργείου Υγείας.
Αυτός ο νόμος, πλέον, δεν προβλέπει μόνο το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, δεδομένου ότι πρόκειται βάσει του ΦΕΚ με το οποίο συστάθηκε για γνωμοδοτική επιτροπή, άρα μόνο εισηγείται, και την ευθύνη των τελικών αποφάσεων την έχει προφανώς η κυβέρνηση, αλλά με αυτόν θεσπίζεται -αντισυνταγματικά- το ακαταδίωκτο για μέλη της δεύτερης επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού), η οποία αποτελεί κυβερνητικό όργανο λήψης αποφάσεων και απαρτίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους
Από την περασμένη Πέμπτη που ψηφίστηκε αυτή η τροπολογία όσοι μετέχουν στις επιτροπές δεν μπορούν να διωχθούν, δεν μπορούν να ελεγχθούν και δεν μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες σε οποιαδήποτε περίπτωση είτε στη Δικαιοσύνη είτε στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, με βάση αυτά που ψήφισε η Βουλή, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και αφορούσε πάλι τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» και της εφημερίδας «Βήμα» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.
Ο εισαγγελέας πλέον δεν χρειάζεται να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών. Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», το μητρώο ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους μητρώο, ενώ υπήρχε εμπλοκή και ιδιωτικής εταιρίας.
Το αντισυνταγματικό ανοσιούργημα, το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα newsbreak.gr, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το υπέγραψε εξ αποστάσεως, καθώς βρισκόταν εκτός Αθηνών, δεν εισήχθη ως σχέδιο νόμου, προκειμένου να αποφευχθεί ο σκόπελος της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία οπωσδήποτε θα έκρινε αντισυνταγματική τη μεθόδευση για το ακαταδίωκτο, ειδικά στο σημείο όπου απαγορεύει στην ελληνική Δικαιοσύνη να εξετάσει τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων ακόμα και ως μάρτυρες.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση εξασφάλισε ότι κανένας από τους επιστήμονες δεν θα μπορεί να καταθέσει σε ενδεχόμενη δικαστική ή κοινοβουλευτική διερεύνηση ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης της πανδημίας (είτε για το υγειονομικό είτε για το οικονομικό σκέλος της), προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι προειλημμένες και πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών.