Στο Κάιρο βρέθηκε ακόμη μία φορά χθες o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, την ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στη Λιβύη και πώς μπορεί να διευκολυνθεί η ενδιάμεση κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας να οδηγηθεί γρήγορα σε εκλογές.
Επίσης, ο κ. Δένδιας διαβίβασε στον κ. Σούκρι την παράκληση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να διαβιβάσει στον πρόεδρο Σίσι τους θερμούς χαιρετισμούς του. Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Αθήνα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι. «Οπως ξέρετε, χθες ήμουν στην Κύπρο, στην τετραμερή με τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Κύπρο. Αύριο στο Κάιρο, την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, τη Δευτέρα έχουμε Συμβούλιο Υπουργών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μια κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Εγώ υπηρετώ αυτή την πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» σημείωσε.
Σε συνέντευξή του εξάλλου στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Δένδιας ανέφερε για την επίσκεψή του στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα: «Υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου. Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ηταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα». Όμως, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, «σκοπός της επίσκεψης στην Αγκυρα, η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από το 2015, ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία. Ευελπιστούμε ότι με την προσέγγιση αυτή σταδιακά θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Προς το συμφέρον των δύο γειτονικών χωρών. Και των δύο λαών, που εξάλλου τους συνδέουν πολλά».
Ο κ. Δένδιας, όπως είπε, δεν βλέπει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, «αλλά διαπιστώνω μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητος. Κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.
Εάν υιοθετήσουμε κοινούς κανόνες, δηλαδή αν η Τουρκία αποδεχθεί την UNCLOS, τότε μια λύση μπορεί να είναι προσπελάσιμη. Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει ήδη προβεί σε οριοθέτηση της αποκλειστικής ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο. Και έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» τόνισε.