Η «κυριακάτικη δημοκρατία» προσφέρει σήμερα την επαναστατική σημαία της Μάνης, συνεχίζοντας μια εμβληματική προσφορά για το 1821, που αγκάλιασε με πρωτοφανή θέρμη το αναγνωστικό κοινό.
Η εξάντληση της εφημερίδας μας τόσο την περασμένη Κυριακή όσο και την παραμονή της 25ης Μαρτίου απέδειξε ότι οι Έλληνες συγκινούμαστε ακόμα με τα εθνικά μας σύμβολα και υψώνοντας μία από τις σημαίες που ταυτίστηκαν με την Εθνεγερσία θέλουμε να λάβουμε μέρος στον εορτασμό, σε μια παράξενη χρονιά, που η συμμετοχή του λαού έχει απαγορευτεί με κρατική εντολή και δικαιολογία τον Covid.
Η εφημερίδα μας κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα αναγνωστών που προσπαθούσαν επί ώρες να βρουν ένα αντίτυπο της «δημοκρατίας» σε κάποιο σημείο πώλησης. Δυστυχώς, πολλοί χωρίς αποτέλεσμα. Είναι γνωστό, εξάλλου, και το πρόβλημα της κακής διανομής του Τύπου από το πρακτορείο που μονοπωλεί την αγορά, ενώ και τα σημεία πώλησης Τύπου έχουν μειωθεί δραματικά.
Η προσφορά όμως θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, με τις υπόλοιπες συλλεκτικές σημαίες του Αγώνα. Έτσι, χιλιάδες Έλληνες ακόμα θα αποκτήσουν ένα από τα ιστορικά λάβαρα του 1821.
Αξίζει όμως να πούμε λίγα λόγια για τη σημαία της Μάνης που σήμερα προσφέρει η εφημερίδα μας. Σύμφωνα με την παράδοση, η κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου του 1821. Υστερα από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, και αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.
Μια άλλη πηγή, ο ιστορικός και συγγραφέας Ι. Φιλήμων, αναφέρει ότι η Μάνη επαναστάτησε στις 22 Μαρτίου 1821. Το ίδιο υποστήριξαν και ορισμένοι ακόμα. Όμως η τοπική παράδοση τελικά επικράτησε και υιοθετήθηκε. Σύμφωνα με αυτήν, οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στον ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Ιδια με αυτή που σήμερα προσφέρει η «δημοκρατία». Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, με προεξάρχοντα τον Κατσάκο Μαυρομιχάλη, ορκίστηκαν γονυπετείς ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους.
Τις μέρες που ακολούθησαν σημειώθηκαν δύο εξορμήσεις των Μανιατών. Η πρώτη, από τους αρχηγούς της Ανατολικής Μάνης υπό τους Γρηγοράκηδες, προς τη Μονεμβασιά και τον Μυστρά, όπως πιστοποιείται από επιστολή του πρωτοσύγκελου Γεράσιμου προς τον Παναγιώτη Κοσονάκο, με την οποία γνωστοποιείται η έναρξη του πολέμου και μεταφέρεται η προτροπή για τη διάδοση της είδησης.