Ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας από τις Ένοπλες Δυνάμεις 200 έτη μετά την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821
Κάθε ελληνική καρδιά χτύπησε δυνατά και γέμισε με θάρρος και αυτοπεποίθηση παρακολουθώντας την ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να παρελαύνει περήφανα μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με φόντο τις 200 γαλανόλευκες που είχαν στηθεί στο Σύνταγμα. Ήταν μια ξεχωριστή παρέλαση, αντάξια του εορτασμού των 200 ετών από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, που δεν θύμιζε καμία προηγούμενη.
Το μόνο που έλειψε ήταν ο κόσμος -λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού-, καθώς σίγουρα θα ήταν χιλιάδες εκείνοι που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά τη γεμάτη συμβολισμούς παρέλαση και να χειροκροτήσουν τους άνδρες και τις γυναίκες που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Αυτό το κατάφεραν όσοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία Καραϊσκάκη και γύρω από την Ομόνοια, οι οποίοι χειροκρότησαν τους ένστολους που προετοιμάζονταν για την παρέλαση.
Η παρέλαση έδωσε έμφαση στη συνέχεια του έθνους. Ήταν ένα ταξίδι στην ένδοξη ιστορία του Γένους των Ελλήνων, που προκαλεί τον θαυμασμό και κερδίζει τον σεβασμό των υπερδυνάμεων έως τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Στην κεφαλή της παρέλασης, υπό τους ήχους των εμβατηρίων της στρατιωτικής μπάντας, τέθηκαν οι 15 ιππείς με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές ενδυμασίες του 1821, των Βαλκανικών Πολέμων, του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και σύγχρονες.
Οι καβαλάρηδες κρατούσαν τα ιστορικά λάβαρα, κειμήλια των αγώνων του έθνους, που βγήκαν πρώτη φορά από τις προθήκες τους. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», κοινό σε σχεδόν όλα τα λάβαρα και πλαισιωμένο από τα σύμβολα του σταυρού ή του φοίνικα, προκάλεσε ρίγος. Σε περίοπτη θέση βρισκόταν η σημαία της αδούλωτης Μάνης, με το σύνθημα «Νίκη ή Θάνατος», και δίπλα της οι σημαίες του Ιερού Λόχου, της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας.
Ακολούθησαν παιδιά ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες σε ελεύθερο βηματισμό, κουνώντας γαλανόλευκα σημαιάκια, που έστειλαν το μήνυμα της ελπίδας για τη συνέχεια της Ρωμιοσύνης. Έπειτα έκαναν την εμφάνισή τους ουλαμοί ανδρών και γυναικών με τοπικές ενδυμασίες από ολόκληρη την Ελλάδα.
Τη μηχανοκίνητη φάλαγγα άνοιξαν οχήματα και μοτοσικλέτες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε το μηχανοκίνητο Πεζικό, ένας μηχανοκίνητος Λόχος Υποστήριξης, ενώ ξεχώρισαν τα άρματα μάχης Λέοπαρντ (Leo – 2 HEL). Μεταξύ άλλων, παρήλασαν αντιαεροπορικά συστήματα ΒΕΛΟΣ Πάτριοτ, ΧΩΚ, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS, συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Sperwer), μηχανοκίνητα τμήματα του Υγειονομικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Με το εκκωφαντικό χτύπημα των τσαρουχιών τους, οι Εύζωνες έστελναν το ανατριχιαστικό μήνυμα «Ακούστε άγνωστοι νεκροί του έθνους», όπως εξήγησε μέσω του twitter η Προεδρική Φρουρά.
Τη σιγουριά ότι η πατρίδα θα παραμείνει ακέραιη και ισχυρή έστειλαν με τη σειρά τους και οι κομάντος. Πεζοναύτες, καταδρομείς, χιονοδρόμοι, βατραχάνθρωποι, η «αφρόκρεμα» των Eνόπλων Δυνάμεων, που καλείται να «κλειδώσει» τον εχθρό με επιλεκτικές κινήσεις.
Ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλαν και τα υπόλοιπα πεζοπόρα τμήματα, σε απόλυτη τάξη και αρμονία, όπως και τα στελέχη των στρατιωτικών σχολών.
Μαγνήτισαν τα βλέμματα οι διελεύσεις που έκαναν πάνω από τον χώρο της παρέλασης, σε άψογους σχηματισμούς, αεροσκάφη και ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σε τετράδες πέταξαν τα μαχητικά F-16, M-2000/5 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρώτη φορά συμμετείχαν στην εθνική μας παρέλαση τα Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία θα αποτελούν στο άμεσο μέλλον το υπερόπλο και της ελληνικής, τα F-16 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, ένα αμερικανικό και ένα βρετανικό. Στον αττικό ουρανό «χόρεψαν» και τα ελικόπτερα Απάτσι, Σινούκ, Χιούι και, πρώτη φορά στην παρέλαση της Αθήνας, τα Kiowa Warrior καθώς και αυτά της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.