Η νίκη της Τουρκίας θεωρείται σίγουρη μετά και την απόφαση να διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη λόγω έξαρσης της πανδημίας
Η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου όδευε προς ένα πιθανό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις, αλλά μετά την τελευταία εξέλιξη, της διεξαγωγής της με τηλεδιάσκεψη, φαίνεται ότι η νίκη της Τουρκίας είναι πλέον σίγουρη μετά και την απόφαση της Ε.Ε. να παγώσει τις κυρώσεις προς τις τουρκικές εταιρίες πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Πέμπτη. Η Σύνοδος Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των ηγετών της Ε.Ε., αλλά τελικά θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού στα κράτη-μέλη.
Η Σύνοδος στις Βρυξέλλες θα αφορούσε την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την οικονομία, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Καθώς όμως πλέον δεν θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, αποκλείεται η λήψη επίσημων αποφάσεων, καθώς υπάρχουν μόνο δηλώσεις έπειτα από τηλεδιασκέψεις και έτσι, όποια κι αν είναι η έκθεση για την Τουρκία που θα παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ, δεν θα προκύψουν και αποφάσεις για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.
Επίσης, οι συζητήσεις δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, καθώς το format δεν βοηθάει στις διαπραγματεύσεις δύσκολων ζητημάτων, όπως είναι το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Tην είδηση ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπάρεντ Λέιντς: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου μετά την αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στα κράτη-μέλη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους ηγέτες».
Μία εβδομάδα πριν από τους επίσημους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ήρθε η απόλυτη απαξίωση της χώρας μας από τους «εταίρους» της στην Ε.Ε., με τη μορφή του «παγώματος» των κυρώσεων κατά στελεχών της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας ΤΡΑΟ.
Η «αθώωση» της ΤΡΑΟ αποτελεί επί της ουσίας «αθώωση» του συνόλου της προκλητικής τουρκικής πολιτικής, καθώς η συγκεκριμένη κρατική εταιρία είναι ο κύριος μοχλός της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, αφού είναι αυτή που εκδίδει άδειες για τις δραστηριότητες των τουρκικών γεωτρυπάνων σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, αντίστοιχα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και καταγγέλλεται ήδη από το 2013 από τη χώρα μας σε όλα τα διεθνή φόρα.
Η Τουρκία μοιάζει να έχει κερδίσει τους Ευρωπαίους και με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και με την επικείμενη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕ Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του στις 14 Απριλίου.
Ο κ. Δένδιας, σε συνένετυξή του σε εφημερίδα το περασμένο Σάββατο, χαρακτήρισε μεν πρωτοφανές το γεγονός ότι προανήγγειλε τη συνάντηση έναν μήνα πριν, αλλά αυτό έγινε, όπως είπε, για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς τις προθέσεις της Αθήνας: «Σας υπενθυμίζω ότι είχα επανειλημμένα επισημάνει ότι θα ήμουν ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εφόσον υπάρξει το κατάλληλο κλίμα. Είχα, επίσης, υπογραμμίσει ότι διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών και παραβατικής συμπεριφοράς.
Οι προϋποθέσεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά είναι αλήθεια ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, έστω και μερικώς, ούτως ώστε να επιτρέψει την επανάληψη των επαφών υψηλού επιπέδου. Είναι βέβαια σαφές, σε συνέχεια όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι εάν επαναληφθούν οι προκλήσεις, το κλίμα αυτό μπορεί να ανατραπεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, τη Νότια Γειτονία, τα δυτικά Βαλκάνια και τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας.