Σήμερα ξεκινά η δημοσίευση των συμμετοχών των αναγνωστών της «δημοκρατίας» στον μεγάλο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα την Εθνεγερσία του 1821. Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί της εφημερίδας μας είναι πλέον θεσμός, που επεκτείνει τα όρια της ύλης μέχρι τη δημιουργική φαντασία του κοινού.
Η συμπλήρωση των 200 ετών από το μέγα γεγονός του πανεθνικού ξεσηκωμού εναντίον της τουρκικής τυραννίας αποτελεί μια καλή αφορμή για την ενθάρρυνση των αναγνωστών μας να πλάσουν τη δική τους ιστορία πάνω σε αυτό το θέμα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό που προκάλεσε την αθρόα συμμετοχή στον διαγωνισμό. Δεν είναι το «στρογγυλό νούμερο» των 200 ετών που γέννησε τόσο πολλά αξιόλογα διηγήματα για το 1821.
Μέσα στους χαρακτήρες, στην πλοκή, στις ανατροπές και στην κατάληξη των διηγημάτων μπορεί να διαπιστωθεί πόσο βαθιά και ανεξίτηλα είναι γραμμένη στις συνειδήσεις και τις ψυχές των Ελλήνων αυτή η επική ιστορία αγώνα, πόνου, μίσους για τον δυνάστη, αγάπης για τον Χριστό και πόθου για την ελευθερία.
Η καλύτερη δυνατή δημοσκόπηση για τον αντίκτυπο της Επανάστασης του 1821 στον νου και στην καρδιά του λαού μας είναι εκείνη που ρωτά πώς φαντάζεται το κοινό αυτή την υπόθεση, όχι τι γνωρίζει και η φαντασία των αναγνωστών της «δημοκρατίας» για το μέγα θαύμα της απελευθέρωσης από τη σκλαβιά φωτίζει τον δρόμο που ακολουθεί το Γένος μας.
Η συγγραφική δεινότητα, αλλά και η ιστορική ακρίβεια και η κατάρτιση των συγγραφέων φάνηκαν σε πάρα πολλές συμμετοχές. Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού, όμως, εντυπωσιάζουν η ποιότητα και η ένταση των συναισθημάτων των Ελλήνων για τους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι σήκωσαν κυριολεκτικά και μεταφορικά τον Σταυρό του μεγάλου Αγώνα, μας ανέστησαν από τον οθωμανικό Αδη της σκλαβιάς και μας έφεραν ξανά στο φως, στη ζωή, στην κοινότητα των ζώντων, δρώντων και ελεύθερων εθνών, στο προσκήνιο της Ιστορίας.
Δεν νικιέται το ’21, δεν σβήνει η λάμψη του, δεν μπορούν ούτε ξέφτι να του κάνουν οι εθνομηδενιστικές, εξουσιαστικές ομηγύρεις.