Στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους να «ντύσουν» την αλλαγή στρατηγικής, διατηρώντας το αφήγημα μιας υποτιθέμενης επιτυχούς διαχείρισης
Την «ψυχική υγεία των πολιτών» επικαλέσθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για να δικαιολογήσει την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισης της πανδημίας.
Θέλοντας να υποστηρίξει με αστείο ομολογουμένως τρόπο την ανακοίνωση της χαλάρωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν καν ο πρωθυπουργός ακούσει την εισήγηση της επιτροπής Τσιόδρα, ο Γ. Γεραπετρίτης, ύστερα από έναν χρόνο καραντίνας, αποφάσισε να προβάλει αυτή τη δικαιολογία, επιβεβαιώνοντας το κυβερνητικό αλαλούμ.
Τη στιγμή που τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων τα τελευταία 24ωρα τρομάζουν, στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους να «ντύσουν» την αλλαγή στρατηγικής τους, διατηρώντας το αφήγημα μιας υποτιθέμενης επιτυχούς διαχείρισης.
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία, και αυτό οδηγεί και σε μια απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος συνέχισε κάνοντας λόγο για κάποιες «προσαρμογές», οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου και με τη δυνατότητα χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων. Την ίδια προσπάθεια, να δικαιολογήσει δηλαδή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και να καλύψει το υπάρχον μπάχαλο, είχε κάνει νωρίτερα χθες το πρωί και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυρία Πελώνη ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας».
Θυμήθηκε και η ίδια τη… κόπωση της κοινωνίας και έκανε λόγο για «βαλβίδες αποσυμπίεσης», σαν να ήταν κάποιος άλλος αυτός που έφερε την κοινωνία σε θερμοκρασία βρασμού και όχι η κυβέρνηση με τις επιλογές της και τα αντιπαραδείγματα κορυφαίων στελεχών της, με πρώτα και καλύτερα τα «ταξίδια» του πρωθυπουργού.
Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown, επαναλαμβάνοντας ότι στην κυβέρνηση παρακολουθούν και αξιολογούν όλα τα δεδομένα. Ακόμη και πριν τους τα πουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιος.