Άφησαν χωρίς φαγητό 185.000 μαθητές!
Αποκαλύφθηκε άλλη μία φορά ότι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» που υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μας απαλλάξει από τα… βασανιστήρια του παρελθόντος, είναι μια επικοινωνιακή μπούρδα.
Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η διακοπή των σχολικών γευμάτων και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν την εξέλιξη τα εμπλεκόμενα υπουργεία, που όλη μέρα χθες έπαιζαν τον «μουτζούρη», προσπαθώντας να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες.
Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων απευθύνεται σε 185.000 μαθητές δημοτικού σε 1.266 σχολεία όλης της χώρας και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 73.500.000 ευρώ. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα, ώστε να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός, που έχει δώσει λύση στο τεράστιο προβλημα της παιδικής φτώχειας εξαιτίας της δεκαετούς λιτότητας και των Μνημονίων, κατάφερε και σε αυτό να τα κάνει… μαντάρα. Πολλώ δε μάλλον που τώρα, λόγω του lockdown, περίπου 600.000 εργαζόμενοι σε αναστολή παίρνουν 534 ευρώ μηνιαίως.
Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τη Δευτέρα (σ.σ.: χθες) θα διακοπεί το πρόγραμμα μέχρι νεωτέρας. Η κυρία Κεραμέως νόμιζε (έπειτα από ώριμη σκέψη άραγε;) ότι κάτι τόσο σοβαρό, το οποίο αφορά χιλιάδες οικογένειες, θα περάσει στα ψιλά της επικαιρότητας, ωστόσο από χθες το πρωί σημειώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και από την αντιπολίτευση. Κατάφερε, βέβαια, η υπουργός Παιδείας να βγει από το κάδρο των ευθυνών και να βάλει σε αυτό τη συναρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Τελικά αργά χθες το βράδυ τον ρόλο της Ιφιγένειας, που θυσιάζεται επικοινωνιακά για να βγουν αλώβητες οι «άριστες» υπουργοί, έπαιξε η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, που ενημέρωσε με ανακοίνωση ότι: α) φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο (το οποίο δεν μπορεί εκ του ρόλου του να απαντήσει δημόσια στην… μπουρδολογία) και β) «σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα, και μετά την αναμενόμενη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπογραφούν οι συμβάσεις σχολικών γευμάτων με τους παρόχους, ώστε ακολούθως να συνεχιστεί η εκτέλεσή τους».