Παρέμβαση για τα εθνικά θέματα από Αντώναρο, Σπηλιωτόπουλο, Τσιτουρίδη, Ζώη και Κρινιώ Κανελλοπούλου
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς η υπόθεση Μενδώνη χρησίμευσε ως ευκαιρία για να εμφανιστούν προβλήματα που επί καιρό κρύβονταν «κάτω από το χαλί». Ταυτόχρονα, οι πιέσεις από τις διεργασίες στα δεξιά του πολιτικού τόξου αυξάνονται λόγω των επιλογών της κυβέρνησης τόσο στα εθνικά όσο και στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και της «Μήδειας», που δίνουν την ευκαιρία για έντονη κριτική και εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.
Σχεδόν μια ντουζίνα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που τις τελευταίες ημέρες έχουν ζητήσει, με λιγότερη ή περισσότερη ένταση, την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, ίσως απλά να έψαχναν την ευκαιρία. Βόζεμπεργκ, Ασημακοπούλου, Πλεύρης, Μπογδάνος, Μπακογιάννη, Κεφαλογιάννη και άλλοι έχουν θέσει ζήτημα Μενδώνη από το εσωτερικό της Ν.Δ., ζητώντας μια παραίτηση που θα έχει προσωπικό κόστος για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν αυτός που αποφάσισε την υπουργοποίηση της κυρίας Μενδώνη, η οποία, όπως σημειώνεται, ουδεμία σχέση έχει με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα «επιτελικά» στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία κατηγορούνται για έλλειψη «κομματικού πατριωτισμού».
Ακόμη και στελέχη τα οποία δεν ζήτησαν με παρρησία την παραίτησή της ή δεν είπαν ότι στη θέση της θα είχαν παραιτηθεί της άσκησαν έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα.
Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από την έντονη διαμάχη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών πήγαμε στο «πινγκ πονγκ» ευθυνών για τη «Μήδεια», προχωρήσαμε, πριν καν λιώσουν τα χιόνια, στην υπόθεση Λιγνάδη, και όλα αυτά με υπόβαθρο την πανδημία, την αναστάτωση που αυτή φέρνει στην καθημερινότητα των πολιτών και φυσικά τις οικονομικές επιπτώσεις, που όσο συνεχίζονται τα lockdowns γίνονται βαρύτερες. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα, που δεν μπορεί να «εξουδετερώσουν» οι προνομιακές σχέσεις που η κυβέρνηση διατηρεί με το μεγαλύτερο μέρος των συστημικών ΜΜΕ, αλλά ούτε και η εσωστρέφεια στην οποία συνεχίζει να περιδινείται η αντιπολίτευση.
Η «κανονικότητα», την οποία αποζητούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, μεταφέρεται ολοένα πιο πίσω χρονικά, ενώ τα διαδοχικά «φάουλ» της κυβέρνησης συνεχίζονται. Κάτι το οποίο είναι σαφές ότι έχει γίνει αντιληπτό από αυτούς στο εσωτερικό του κόμματος που έχουν το μυαλό τους στην «επόμενη ημέρα». Και αν στο εσωτερικό του κόμματος οι διαφοροποιήσεις των στελεχών πυκνώνουν εβδομάδα με την εβδομάδα, έξω από τη Νέα Δημοκρατία συνεχίζονται οι διεργασίες.
Και δεν χρειάζεται κανείς να αναφέρεται μόνο στη δημιουργία νέων κομμάτων και συνασπισμών στα δεξιά της, που ακόμη δεν δείχνουν ικανά να την απειλήσουν, αλλά και στη δραστηριοποίηση στελεχών που συνδέονται με την καραμανλική πτέρυγα και βρίσκονται εκτός της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή παρέμβαση πέντε πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητείται να σταματήσουν οι διερευνητικές επαφές και να απομακρυνθεί το «Τσεσμέ» από το Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, οι Ευάγγελος Αντώναρος, Χρήστος Ζώης, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αρης Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης κάνουν λόγο για στοχευμένη κλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί με απροκάλυπτα αναθεωρητικό τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, και καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει πιο αποφασιστικά. Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η έξοδος του ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου δεν είναι ένα ακόμη απλό περιστατικό, που προστίθεται στην εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Το “Τσεσμέ” δεν είναι ένα συνηθισμένο ερευνητικό σκάφος. Ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού ναυτικού. Σουλατσάρει -στην ουσία, ανενόχλητα- φτάνοντας μέχρι και σε μέχρι σήμερα “απλησίαστες” περιοχές του δυτικού Αιγαίου. Επιχειρεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» σημειώνουν χαρακτηριστικά, χτυπώντας την κυβέρνηση εκεί όπου πονάει, αφού αναμένεται η ένταση της κριτικής για τα εθνικά να ανέβει τις επόμενες εβδομάδες, εάν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να συνεχίσει τις διερευνητικές, αλλά και υπάρξουν εξελίξεις στην Κύπρο.
Η συσσώρευση προβλημάτων μεγάλου διαμετρήματος, αλλά και η συνεχής «γκρίνια» που υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ. για ζητήματα καθημερινότητας, όπως αυτό των συντάξεων, δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο προκαλεί μείζον πρόβλημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του.