Λόγω της κακοκαιρίας η επικαιρότητα έχει μεταβληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά αργά ή γρήγορα η επιστροφή στην … κανονικότητα της πανδημίας είναι αναπόφευκτη.
Όπως και η συνέχιση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, του lockdown και των περιοριστικών μέτρων.
Ενώ όμως στη χώρα μας η ζωή υπό το κράτος συνεχών απαγορεύσεων τείνει να μεταβληθεί σε μια διαρκή και «φυσιολογική» κατάσταση, παραβλέπουμε ότι στο εξωτερικό τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά διαφορετικά. Κι ενώ το κυρίαρχο αφήγημα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι ακολουθεί τις συνταγές των άλλων δυτικών κρατών, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα σημεία που τη διαψεύδουν.
Προ ημερών γερμανικό δικαστήριο στη Βάδη – Βυρτεμβέργη απεφάνθη τελεσίδικα ότι είναι παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας με το πρόσχημα την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών κρίθηκε μείζονος σημασίας από τη στιγμή μάλιστα που δεν είχαν εφαρμοστεί άλλα, πιο ήπια μέτρα. Μετά τη Γερμανία, δικαστήριο και στη Χάγη αποφάσισε ότι «η απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να αρθεί αμέσως», διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει καταχραστεί τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης.
Με την προπαγάνδα που ασκείται και την επικοινωνιακή πίεση που κλιμακώνεται για τη χώρα μας δεν φαίνεται να υπάρχει «χώρος» για τέτοιες αποφάσεις. Στην Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός έσπευσε να λοιδορήσει ως «ψεκασμένους» όσους έχουν διαφωνίες και επιφυλάξεις και η αντίθετη άποψη έχει σχεδόν ποινικοποιηθεί, μοιάζει ίσως με πολυτέλεια να περιμένει κανείς ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Κι όμως, περίπου έναν χρόνο ύστερα από την εκδήλωση της πανδημίας, η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι δεν είναι έτσι όπως μας τα λένε. Η μία αποτυχία στη διαχείριση αυτής της κατάστασης διαδέχεται την άλλη και το ένα αδιέξοδο ακολουθεί το άλλο, αλλά διαρκώς η «λύση» αναζητείται στην ενίσχυση των περιορισμών και των απαγορεύσεων.
Πέραν των ζητημάτων ελευθερίας που ανακύπτουν -για τα οποία θα έπρεπε να επιληφθούν κάποια στιγμή και τα ελληνικά δικαστήρια-, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες έρχονται επίσης να συμφωνήσουν ότι και από καθαρά υγειονομικής πλευράς τα lockdowns και τα συναφή μέτρα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Όμως, στην Ελλάδα, που γέννησε τη δημοκρατία, ακόμη και ο δημόσιος διάλογος για τα θέματα αυτά είναι ευνουχισμένος. Και όταν ενίοτε συμβαίνει, γίνεται με σημαδεμένα χαρτιά.