Αύριο η ακρόαση για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων που αποκάλυψε η κυριακάτικη δημοκρατία
Εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» όσον αφορά τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ, που συντάραξαν συθέμελα το πολιτικό σκηνικό της χώρας, δίνουν αύριο οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στη Βουλή. Το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί -επιτέλους- η ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Σωτήρη Τσιόδρα.
Η ακρόασή τους έρχεται ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, με αφορμή τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας και της εφημερίδας «Το Βήμα». Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε το αίτημα, μετά και τις καταγγελίες της Δήμητρας Κρουστάλλη, παραιτηθείσας δημοσιογράφου του «Βήματος», περί «ασφυκτικής πίεσης» από το Μαξίμου για τη συγκάλυψή του. Η κυβερνώσα παράταξη είχε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν… κόπτεται να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη την ακρόαση των τεσσάρων, με αποτέλεσμα άπαντες να εκφράζουν τον φόβο ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Τελικώς -έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση- η συνεδρίαση ορίστηκε για αύριο το μεσημέρι, οπότε θα τεθούν επί τάπητος όλα τα «θολά» σημεία στην καταγραφή και τη δημοσιοποίηση των κρουσμάτων από το ΕΟΔΥ.
Σημειωτέον ότι το τελευταίο δίμηνο μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το Μαξίμου δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις για το σκάνδαλο του παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων. Άλλωστε, χωρίς επί της ουσίας απαντήσεις εμφανίστηκε και χθες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος διαβεβαίωσε γενικώς και αορίστως ότι δεν υπάρχουν «διπλά βιβλία» στο μητρώο καταμέτρησης των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος κατήγγειλε ύποπτα σημεία στον τρόπο καταγραφής των στοιχείων των δειγμάτων, με αφορμή τα 253.700 δείγματα «υπό διερεύνηση» στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι «το μητρώο κορονοϊού είναι ένας αριθμός», σημειώνοντας όμως ότι «λογικό είναι να υπάρχουν υποσυστήματα που υποστηρίζουν αυτό το μητρώο, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες με ανάλογο μηχανισμό, δίχως όμως αυτά να συνιστούν χωριστούς τρόπους μετρήσεων».
Όσο για τα επίμαχα δείγματα που δεν έχουν ενσωματωθεί, ο ίδιος έκανε λόγο για… τεχνικό ζήτημα, «που δεν αλλάζει την εικόνα που έχουμε για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα», όπως υποστήριξε.