Ομολογία του γ.γ. του υπ. Εσωτερικών ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την υλοποίησή του
Στον αέρα βρίσκεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα σε περιφέρειες και δήμους, καθώς τα κονδύλια για την υλοποίησή του δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί. Οπως έκανε γνωστό στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο γ.γ. του υπουργείου Μιχάλης Σταυριανουδάκης, παρουσία των Βορίδη και Πέτσα, ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των έργων.
Βέβαια, για να μη στενοχωρήσει τους πολιτικούς προϊσταμένους του, ο κ. Σταυριανουδάκης είπε ότι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αρχίσει την προσπάθεια «ώστε να υπογράψουμε σύντομα μια πολύ καλή σύμβαση του Ταμείου Παρακαταθηκών με την ΕΤΕΠ». Εξέφρασε δε την πίστη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί η πρώτη δανειακή σύμβαση, την οποία χαρακτήρισε ένα «πολύ σημαντικό βήμα για να προχωρούμε στέρεα. Καθότι και η ΕΤΕΠ έχει τους δικούς της προβληματισμούς, γιατί η πραγματικότητα είναι λίγο σκληρή για εμάς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2020, όταν παρουσιαζόταν το πρόγραμμα, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε κάνει λόγο για «διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθεί μεγάλη απορροφητικότητα, έχει τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης». Είχε, μάλιστα, ανακοινώσει πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ.
Κάτι που, όπως αποδεικνύεται, παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, αφού στην πράξη δανειακή σύμβαση δεν υπάρχει!
Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε, εξάλλου, ότι «είναι 2,5 δισ. το εγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε λέγεται Φιλόδημος είτε λέγεται Τρίτσης», ενώ σημείωσε πως «στις προσκλήσεις που βγήκαν στο πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή από το καλοκαίρι και πέρα, υπήρξε ένα πρόβλημα, ότι δεν είχε μπει πλαφόν. Αυτό έχει δημιουργήσει σήμερα μια αναντιστοιχία προτάσεων. Έχουμε πάνω από 30 δήμους που στην πρώτη και τη δεύτερη φάση διεκδικούν από 25.000.000-55.000.000. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα νούμερα δεν υπάρχουν. Κι αν σκεφτούμε ότι περίπου 280 δήμοι έχουν καταθέσει προτάσεις, ξεκινώντας από τα 55.000.000 μέχρι και 800.000 ο τελευταίος, υπάρχουν άλλοι 60 δήμοι που δεν έχουν καταθέσει τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει μια λελογισμένη κατανομή» εκτίμησε.