Η Ελλάδα κάθεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει τις διερευνητικές επαφές ως άτυπες. Καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δικαιώνοντας τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και επεκτατική στρατηγική των τελευταίων μηνών, αλλά και υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ε.Ε. και της Γερμανίας.
Σήμερα επίσης συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα συζητηθεί και η επέκταση των κυρώσεων σε Τούρκους υπηκόους, σύμφωνα με τη λίστα που έχει καταρτίσει η Κύπρος. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι έχει ακυρώσει το δικό της χαρτί για κυρώσεις έναντι στην Τουρκία. Ποιος Ευρωπαίος θα ακούσει τις ελληνικές αιτιάσεις έναντι της Τουρκίας, όταν έχουμε ήδη καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;
Στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την ίδια ώρα που στην Κωνσταντινούπολη οι διαπραγματευτές της Ελλάδας θα συναντώνται με την τουρκική αντιπροσωπία. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ελπίζει η Τουρκία να προσέρχεται στις διερευνητικές με καλές προθέσεις: «Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα. Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αντιθέτως, ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση».
Ο κ. Δένδιας θεωρεί τις διερευνητικές άτυπες και χωρίς κάποια πλευρά να αναλαμβάνει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, ενώ σκοπός τους είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις επί ενός και μόνο ζητήματος: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πώς μπορεί να επιτευχθεί». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ τόνισε ότι δεν συζητούνται θέματα κυριαρχίας ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρεί ότι στις διερευνητικές πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, αλλά τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υπονομεύσει τη διαδικασία: «Η διαδικασία αυτή ξεκινά υπονομευμένη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε -και πρόκειται περί προσωπικής αποτυχίας- να εξασφαλίσει κυρώσεις σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια. Κυρώσεις που θα παρείχαν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει ξανά, δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα, την οποία εκδήλωσε με πρωτοφανή ένταση το 2020».