Έως και 25% καθυστερεί τη γήρανση σε πειραματόζωα η γενετική επέμβαση που εφαρμόστηκε σε κινεζικό εργαστήριο
Νέα γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση έως και 25%, και η οποία δοκιμάζεται σε τρωκτικά, σε εργαστηριακό περιβάλλον, αναπτύσσουν ερευνητές στην Κίνα, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον!
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πράγματι η επέμβαση στο γονιδίωμα μπορεί να αναστρέψει ορισμένες από τις συνέπειες των γηρατειών, όπως είναι η εμφάνιση και η δύναμη, δίνοντας στους επιστήμονες το κίνητρο να συνεχίσουν τη μελέτη.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του πανεπιστημίου του Πεκίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κου Τζινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το Reuters, ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η μέθοδος θα εφαρμοστεί και στους ανθρώπους.
Αν και τονίζεται, βέβαια, πως η θεραπεία απέχει ακόμη πάρα πολύ από το να είναι έτοιμη για ανάλογες κλινικές δοκιμές. Θα προηγηθούν εντούτοις δοκιμές σε μεγάλα ζώα και αν είναι επιτυχείς, θα ακολουθήσουν δοκιμές και σε ανθρώπους.
Η νέα τεχνική, που είναι παγκοσμίως πρωτοποριακή, εστιάζει στην απενεργοποίηση ενός γονιδίου (kat7), το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί στην κυτταρική γήρανση. Η αδρανοποίηση του γονιδίου γίνεται με τη βοήθεια της τεχνικής ακριβείας CRISPR/Cas9. Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 10.000 γονίδια αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να παίζουν στη γήρανση των κυττάρων και κατέληξαν σε 100, εκ των οποίων το kat7 φαίνεται να συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο στον μηχανισμό της γήρανσης.
Η κυτταρική γήρανση, μια κατάσταση μόνιμης αναστολής της ανάπτυξης ενός οργανισμού, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στη γήρανση ενός οργανισμού και ρυθμίζεται τόσο από γενετικούς όσο και επιγενετικούς παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί πως υπό διερεύνηση σε όλο τον κόσμο βρίσκονται πιθανά γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν καθοριστικά την όλη διαδικασία.