Το δικαίωμα θα διατηρήσουν μόνο οι κλειστές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες θα μπορούν να ενταχθούν στο «Συν-Εργασία»
Η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, κάτι που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να βάλει «φρένο» στις αναστολές εργασίας των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Φεβρουάριο, ενώ αυτό το δικαίωμα θα το διατηρήσουν μόνο οι κλειστές επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει πως όσες συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας και να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ. Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως, αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εντάξουν τους υπαλλήλους τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιδότησης της εργασίας που δίνει τη δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας, με μέγιστη μείωση 50% στα ημερομίσθια.
Το πρόγραμμα, που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγους μήνες, προβλέπει πως ο εργαζόμενος λαμβάνει από την επιχείρηση μειωμένες απολαβές, ωστόσο το κράτος καλύπτει το 60% της απώλειας του εισοδήματος.
Η κυβέρνηση προωθεί στην πράξη μια τεράστια συρρίκνωση των εισοδημάτων, σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην αγορά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επαναλαμβάνει συνεχώς, χωρίς αιδώ, ότι μεγάλοι «κερδισμένοι» των 534 ευρώ είναι όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση, αλλά και εκείνοι που αμείβονται με τον βασικό μισθό. Πλέον, με βάση το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, οι απολαβές των χαμηλόμισθων εργαζομένων θα συρρικνωθούν στο μισό, δίνοντας «χαριστική βολή» στην κατανάλωση. Εν τω μεταξύ, περιθώριο από σήμερα έως τις 31 Ιανουαρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για τη δήλωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο, ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.
Ωστόσο, παρατηρείται το εξής παράδοξο: Μια επιχείρηση που παρέμεινε κλειστή έως τις 17 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του μήνα ως πληττόμενη θα κληθεί να υποβάλει δύο διαφορετικές δηλώσεις!